dimecres, 28 de juliol del 2021

Pablo Casado: constitucionalista i acadèmic

Durant la clausura del Congrés del PP de les Illes Balears, el passat cap de setmana, el llicenciat Pablo Casado va pronunciar un discurs -en un escenari on hi havia al darrere un gran mural en el que s'hi podia llegir: "Centrats en l'alternativa. Populars"- en el que va dir literalment: "No habláis catalán. Habláis mallorquín, habláis menorquín, habláis ibienco, habláis formenterés". Lamentablement, i segurament per manca de suficient cultura geogràfica i lingüística, es va deixar el cabrerés (l'idioma parlat a l'illa de Cabrera) i el cunillenc (l'idioma parlat a l'illa de Cunillera).

Probablement el dia que van aprovar l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, el 28 de febrer de 2007, el senyor Pablo Casado devia d'estar cursant algun dels múltiples màsters que -ell afirma- ha fet a la Universitat de Harvard o a la Universitat Juan Carlos I. 

Perquè aquell dia es va aprovar la llei orgànica 1/2007, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. Llei orgànica rubricada pel seu tan admirat rei emèrit Juan Carlos I.

A títol només de recordatori, reproduiré els articles 4 i 5 d'aquesta llei orgànica:

Article 4. La llengua pròpia 

1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial. 2. Tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la, i ningú no podrà ser discriminat per causa de l’idioma. 3. Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. 

Article 5. Els territoris amb vincles lingüístics i culturals amb les Illes Balears

El Govern ha de promoure la comunicació, l’intercanvi cultural i la cooperació amb les comunitats i els territoris, pertanyents o no a l’Estat espanyol, que tenen vincles lingüístics i culturals amb les Illes Balears

El senyor Casado, capdevanter del constitucionalisme extrem espanyol, es mostra clarament anti-constitucional quan nega en rodó dos dels articles més importants d'una llei orgànica refrendada pel seu monarca del moment.

Jo entenc que el senyor Casado hagi de fer mans i mànigues per tal de recuperar el vot perdut en favor dels radicals de l'extrema dreta de VOX i dels quatre despistats que encara deuen quedar a la branca balear dels Ciudadanos, però tanta subnormalitat, en un tipus de quaranta anys que afirma ser titulat superior amb màsters (de l'univers) diversos, només pot ser fruit d'un molt mal assessorament del seu gavinet i equip de comunicació,  d'una extraordinària manca de cultura fonamental i per extensió de sentit comú i finalment d'un més que visceral anticatalanisme.

És aquesta una mala notícia per la gent decent que se sent de dretes i simpatitza amb el PP.  Jo, si milités al Partido Popular, em faria molta vergonya que el president del meu partit fóra un descerebrat i ignorant com aquest. Em faria enrojolar en l'intimitat, i em faria qüestionar-ne la pertinença. S'ha de ser molt, molt ignorant per atrevir-se a pronunciar un discurs amb aquestes estupideses amb ple coneixement que constitueixen només una mentida incendiària. Lerrouxisme en estat pur. Atiar l'anticatalanisme com a norma de conducta fonamental. Comportament propi d'un psicòpata.

I aquest és el moderat. No vull ni pensar què passarà si algun dia el PP i VOX tenen majoria al Congrés de Diputats i arriben a governar a Espanya.

Afortunadament, la barbaritat proferida per aquest ignorant ha estat contestada de manera gairebé unànime a les xarxes i als mitjans. De tots els tuits i posts que he llegit aquests dies, el millor, sense dubte és el del grandíssim Albert Pla.

"Soy Albert Pla y gracias al PP hablo 10 idiomas: Catalán, leridano, valenciano, mallorquín, menorquín, ibizenco, formenterenc, aragonés oriental y andorrano. También chapurreo el castellano. He de practicar lo de las tildes. El curso que viene empiezo con el gerundés". 

Genial com sempre, amb un únic retret, perquè no s'ha referit correctament a l'aragonés oriental que també parla, el lapao. Ja saben: la lengua aragonesa propia del área oriental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada