dimecres, 30 de juny del 2021

Vacunes, filiació política, classe social

En això de les vacunes també hi ha classes socials, política i barriades. I no és precisament un fenòmen local sinó que les estadístiques determinen clarament que és un moviment global. 

És ja perfectament conegut que hi ha un indissociable binomi entre el rati de vacunació i la disminució dels ingressos hospitalaris i de la mortalitat, i en conseqüència, els països que més van pagar per les primeres vacunes són aquells on la incidència de la malaltia va disminuir de forma més significativa i amb més celeritat (Regne Unit, Estats Units, Israel, Península Aràbiga).

Però aquesta mateixa pauta també es dóna -mundialment- entre persones de dretes i d'esquerres i entre persones amb major nivell d'educació i menor nivell.

Als Estats Units, el fenòmen està tan clar que les estadístiques parlen per si soles (però insisteixo: les estadístiques determinen que és un fenòmen mundial, exclosa la Xina on ningú no sap en realitat el que hi passa). 

Els estats que majoritàriament van votar Biden a les presidencials de Novembre del 2020 són aquells on el rati de vacunació és més alt, com il·lustra la següent gràfica de l'edició del NYT d'avui:

Els estats que més van votar Donald Trump (on hi ha una gran massa de negacionistes, començant pel mateix ex-president) el rati de vacunació és molt més baix i la incidència de la malaltia més alta. Efectivament, als comptats on el vot va ser aclaparadorament per Trump, només el 34% de la població està avui vacunada amb dues dosis, mentre que als comptats que van votar per Biden, aquest percentatge s'eleva al 45%. Un exemple que parla per si sol: a Marin County, a San Francisco, més del 90% de la població major de 12 anys ha rebut com a mínim una dosi. Aquest comptat ha acabat literalment amb la incidència del virus, amb només 3 casos confirmats per dia a les darreres setmanes.

I dins dels Estats Units, entre els estats amb més vacunació hi ha una correlació directa entre nivell d'educació i raça i vacunació: com més alt el nivell d'estudis, més alt el nivell de vacunació, que assoleix nivells de més del 90% entre la població amb estudis universitaris.

De forma similar el percentatge de vacunació és proporcionalment molt superior entre la població anglosaxona que entre els hispans o les persones de raça negra. També es produeix el fenòmen, igualment a escala mundial, en virtud del qual a les barriades més pobles o amb major percentatge de població immigrada o minories, el rati de vacunació és més baix (a Barcelona, per exemple, el barri amb un percentatge de població vacunada més baix és -com és fàcilment deduïble- Ciutat Vella).

Conclusió: les estadístiques demostren de forma fefaent que les vacunes són efectives, i molt, en totes les variants conegudes de Coronavirus, fins i tot amb la variant més contagiosa fins ara, que és la Delta, la que prové de L'Índia. Per tant, la iniciativa de les autoritats sanitàries d'apressar la vacunació dels estractes més humils de la població i dels joves a partir dels 19 anys és una excel·lent notícia que permetrà que aquesta ja anomenada "cinquena onada" es quedi en una anècdota si som capaços de vacunar els nostres joves de forma massiva en les properes setmanes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada