diumenge, 19 de gener del 2014

"Por un puñado de dólares"

El títol d'aquesta entrada, tret d'una pel·lícula de Sergio Leone m'ha semblat d'allò més escaient quan he sabut l'última jugada dels bascos -i per extensió de Castella-.

La cosa, òbviament, va de diners. I no pas precisament de pocs. Resulta que determinats tributs creats per l'Estat Espanyol als darrers temps, sobre tot de caire mediambiental no estaven contemplats -per pura lògica temporal- dins del concert econòmic dels bascos, aquella disposició legal meravellosa que fa que els impostos que paguen aquests simpàtics i "campetxanos" -usant terminologia "reial"- ciutadans del Nord es quedin a ca seva i que només la quota equivalent als serveis que reben de l'Estat i unes engrunes de l'anomenada solidaritat interterritorial se'n vagin cap a Madrit -concepte-.

Doncs bé, aquesta setmana que s'acaba s'ha firmat a Madrid un acord per a transferir-los aquests impostos, per un valor total, no s'ho perdin, de 70 milions d'euros.

El que em crida més l'atenció, obviant el principi que els bascos sempre han anat a la seva i que potser van fent més camí sense fer tant soroll, és que a la firma de l'acord fins i tot els de Bildu, sí, sí, els de Bildu, els dimonis independentites amb cua i orelles que quan han de parlar d'Espanya es refereixen a la Península Ibèrica, de tanta urticaria que els fa la parauleta.

Quan es tracta de calés, els independentistes es treuren la txapela i la ikurriña, se la posen a la butxaca de la jaqueta i van  a firmar el que sigui i on sigui, i en acabar es fan la foto de rigor. I això que la setmana anterior hi havia 110.000 ànimes basques manifestant-se i cridant a favor de l'acostament dels presos cap a Euskadi.

I mentrestant aquí, fent les coses de forma escrupulosa i democrática, només reben cops de porta a la cara, i els diners que arriben ho fan a través d'una fantàstica invenció franquista que es diu FLA, "Fondo de liquidez para las Autonomías", que ve a dir més o menys: "us prestem els calés que us hem pres prèviament perquè els ens torneu a tornar amb interessos". Els bascos obtenen 70 milions que Madrit es treu de la butxaca sense piular i als catalans se'ns pixen a sobre i diuen que plou.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada