divendres, 10 de gener del 2014

Dakar: irracionalitat suprema

S'atribueix a Einstein la frase que diu que només estava segur d'una sola cosa i aquesta és la infinitat de l'estupidesa humana.

No podria estar-hi més d'acord. El rally "Dakar" (inicialment "Paris-Dakar") n'és una de les mostres més extraordinàries.

D'entrada, el nom de la proba ja fa justícia a l'imbecilitat: la proba es continua anonemant Dakar malgrat haver hagut de marxar per cames del desert del Sahara. Com és possible que una vegada perdut l'esperit (i el recorregut) original, la proba cel·lebrada a Sud-Amèrica es continuï anomenant Dakar? D'acord que han omès el "Paris" d'abans, però encara que la marca sigui icònica (encara es manté la imatge del Tuareg com a símbol del rally) em sembla una solemne barbaritat que s'anomeni així una proba que discorre entre Bolívia, Argentina i Xile.

I llavors perquè aquesta proba és un despropòsit que genera cada any morts i morts. Només cal recordar que el mateix fundador de la proba, el famós Thierry Sabine, que la va iniciar el 1978, va deixar a la vida al desert l'any 1986 (juntament amb 4 persones més) en un accident d'helicòpter.

La prova d'enguany va començar fa 6 dies i segons el que s'ha publicat avui, ja hi ha 3 morts: dos periodistas argentins i un pilot belga de 50 anys (que deixa 5 fills!!!). I no només, el resum de les imatges d'ahir deixava palesa l'extrema duresa de la proba, amb dues o tres motos cremades per excés de temperatura i un parell de pilots hospitalitzats amb pronòstic reservat, un dels quals Català.

No em sembla que l'afany d'aventura i d'adrenalina hagi de forçar tant els límits fins a posar en perill vides humanes.

De totes les estupideses que fan els rics als països pobres, el Dakar és un dels exemples suprems.
 
Fent un cop d'ull al web, així és com els senyors del desert ho publiciten. No cal dir gaire res més.

Aventura humana incomparable, el Dakar, cuya historia se construye entre los más bellos desiertos del planeta, se inscribe en el universo de los mayores desafíos deportivos de nuestro tiempo. Competencia y carrera de orientación a la vez, la carrera reúne a los más grandes pilotos de rally raid del mundo con competidores amateurs, venidos a menudo a realizar un sueño, a imponerse un desafío, al mando de su moto, su cuadriciclo, su auto o su camión.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada