dimarts, 14 de gener del 2014

Monarquia acorralada

Aquest migdia dinava a Valls amb un britànic que afirmava "the royalism has now support of only a minority of British citizens", i ho quantificava en aproximadament un 40%.


Home, no recordo que cap baròmetre del CIS hagi preguntat darrerament sobre la popularitat de la casa reial espanyola però hom diria tant per les notícies, com per les bromes que circulen per la xarxa, com per les converses de cafè, que la monarquia com a institució comença a estar veritablement pasada de moda. A Bèlgica el rei abdica i el princep hereu té absolutament limitada fins i tot la seva intervenció pública. A Holanda la reina també abdica. A Gran Bretanya només els preocupa si la Middleton, Duchess of Cambridge, torna a estar prenyada o no. I a Espanya, ai las, a Espanya, entre caceres furtives -mai més ben dit- d'elefants, Corinna's, divorcis, caderes, pròtesis, rumors i gendres corruptes, la cosa cosa està francament en decadència.


El Borbó té els nassos d'aparèixer a la tele la Nit de Nadal amb el mateix tòpic i esgotat discurs de cada any i té la santa barra de demanar "exemplaritat" a la classe política.


I a més a més hi ha un jutge valent, cordobés, en José Castro que impassible a les coaccions i a les pressions de la fiscalia continua com un panzer amb la seva instrucció i després de requerir dades i més dades ha acabat per imputar la princesa.


Doncs malgrat el que digui fiscalia, hi ha una màxima que és principi fonamental del dret i que diu que el desconeixement de la llei no n'eximeix del seu compliment. Per tant la infanta enamorada, com defensen els seus advocats, hauria d'haver estat més prudent abans de constuir societats i firmar actes de consells (o és que no sap llegar?). No puc entendre que secretaria de les infantes de la casa reial no vetllés per aquests detalls. Sembla massa estúpid. El que probablement va pasar és que, com molts polítics, es devien sentir poderosament impunes (me'n vaig a caçar a Botswana sense coneixement ni permís del Govern i Parlament Espanyol, que per això sóc rei).


En un canvi sobtat -però forçat- d'estratègia, degut a com estan evolucionant els esdeveniments, els advocats de la infanta (recordem, bufet Roca Junyent Abogados) demanen anticipar la compareixença per defensar sobre tot davant l'opinió pública, la seva innocència. No tinc tant clar que -en circumstàncies normals- Cristina de Borbó en surti del tot ben parada, però és clar, els Borbons, tot i que amb molts enemics (entre els que es compten dretans molt poderosos), continúen essent un poder fàctic.


Serà molt interesant i reveladora la sentència d'aquesta causa separada de la principal (la relacionada amb el seu marit i co-soci). De moment al jutge Castro no l'atura ni un tren.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada