diumenge, 26 de gener del 2014

Sahara Forest Project

De vegades, enmig de la mediocritat que ens envolta, la lectura dels diaris aporta espurnes d'optimisme. Això m'ha passat exactament aquest matí en llegir, a les pàgines de ciencia de l'Ara una notícia sorprenent.

I dic sorprenent d'entrada perquè no n'havia sentit a parlar mai, i després, perquè el que s'està fent des d'aquesta proba pilot anomenada "Sahara Forest Project" a Qatar, és quelcom de revolucionari.

Per saber-ne més és molt interessant -i reconfortant- entrar al seu lloc web (en anglès) i aprofundir una mica més en el concepte, l'abast de la proba, l'ambició dels seus promotors i sobre tot el potencial de la idea. La adreça és : http://saharaforestproject.com/concept.html. La seva visita és altament racomanable.

La idea, nascuda l'any 2009 emana de la fundació  "The Bellona Foundation", una organització noruega que promou la recerca de solucions innovadores per a abordar problemes ambientals. Amb aquest objectiu, Bellona va buscar socis per a portar a terme el projecte "Sahara Forest", que consisteix grosso modo en utilitzar a Qatar dos recursos naturals existents amb escreix al seu desert (aigua de mar i sol) per aconseguir un concepte que m'ha semblat revolucionari i que anomenen "Restorative Growth", és a dir creixement restauratiu.

En ple desert de Qatar s'ha obtingut ja una collita de cogombres espectaculars (amb un rendiment de 75 kg per metre quadrat/any, similar al que s'obté a Europa), una collita d'ordi i un cultiu d'algues marines. Els objectius a llarg termini són molt ambiciosos i francament esperançadors.

El més increïble del Projecte és el fet que és eficient energèticament i no necessita altra cosa que el sol i l'aigua de mar. El sol s'utilitza en una planta solar per obtenir energia elèctrica. L'aigua s'utilitza per refredar els hivernacles i per a regar, i pel tercer concepte, la revegetació del desert.

En definitiva, un projecte de cicle tancat, que podria arribar a ser rendible econòmicament i contribuir a la revegetació de grans àrees desèrtiques del Planeta. Un punt de llum enmig de la foscor. Iniciatives com aquesta fan del Món, un lloc una mica millor.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada