dissabte, 17 de novembre del 2012

El no nacionalisme de Ciutadans

Aquests dies de campanya electoral a Catalunya estic visitant les pàgines web del partits polítics que concorren a les eleccions del 25 de novembre. Em crida particularment l'atenció el web de Ciutadans.
 
Al costat de missatges d'una coherència i un sentit comú inqüestionable (demanen donacions particulars per tal de no haver de dependre de ningú i ser lliures, la qual cosa és d'una honestetat extraordinària) i que comparteixo plenament, hi ha una falsa imatge de "modernitat" basada en el concepte del "no nacionalisme", que es fonamenta en el (seu) principi de que  "nacionalismo es crisis" (aquest és un dels seus hashtags de referència), i argumenten que degut al nacionalisme cal pagar més impostos ("¿Sabías que en Cataluña tenemos que pagar más impuestos debido al despilfarro nacionalista?).
 
Els Ciutadans basen aquesta campaña en un garbuix de principis i missatges amparats sota el lema de "Mejor Unidos" (el web será bilingüe, com ells mateixos diuen, però tots els missatges són en castellà), que presideix un cor amb les tres banderes, la catalana, l'espanyola i l'europea.
 
Home, puc entendre moltes coses, fins i tot bona part del missatge polític dels Ciutadans, que, dit sigui de passada, crec que tal com diuen les enquestes, farà una pujada molt important en capitalitzar vot descontent de procedències diverses, però sobre tot del PSC (metropolità, dels que votaven netament PSOE) i del PP (dels que estan desencantant amb la "tebior" de l'Alícia); però el que no puc entendre i trobo una gran mentida és que s'autodefineixin com a no nacionalistes (això del nacionalisme, venen a dir, és provincià, obsolet, del segle dinou, poc pràctic, poc intel·ligent i sobre tot molt car...).
 
Senzillament són nacionalistes espanyols (actitut tan legítima i digna com qualsevol altra), el que no entenc és per què se n'amaguen. De què tenen por? Si al capdevall tot el seu web està impregnat de nacionalisme espanyol, vestit d'una pàtina de suposada modernor que no cola ni a un nen de tres anys.
 
Només d'entrar al seu web (que no està gens malament) es desplega un "pop up" amb un vídeo d'una poesia ("La España que sueña Ciutadans", amb lletra de Joaquín Sabina -tots s'acaben destapant al final fins i tot el poeta urbano-), que és recitada a fragments per persones tan poc nacionalistes espanyols com ara l'Albert Boadella i l'Arcadi Espada -a qui per cert, no he sentit mai, o gairebé mai, parlar en català, tot i dir-se Arcadi, exactament igual que en Jordi Cañas, al que mai, mai he sentit parlar en català-.

Des d'el mateix "pop up" s'accedeix a una gran bandera d'España, amb l'Himne espanyol (sembla increïble però és rigurosament cert) i la lletra, ja saben: "Viva España, alzad los brazos hijos del pueblo español que vuelve a resurgir, ....gloria a la patria que supo seguir sobre el azul del mar el caminar del sol",.... Si això no és nacionalisme, que baixi Déu i ho vegi....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada