dijous, 8 de febrer del 2024

El blanqueig de la monarquia espanyola

Llegeixo a la premsa rosa que la monarquia espanyola ha contractat els serveis de la cèlebre fotògrafa de celebritats (la redundància és un recurs estilístic que utilitzo amb coneixement de causa) Annie Leibovitz per a fotografiar la parella real Felip VI i Letizia Reina d'Espanya (com pel que sembla, la famosa fotògrafa nord-americana havia fet prèviament amb la reina Isabel II d'Anglaterra o el seu fill Carles); Leibovitz és considerada la fotògrafa millor pagada del planeta.

Anant una mica més en profunditat a la notícia, pel que sembla, no és pas la família real espanyola la que ha contractat l'artista (pel mòdic preu de 135.000 € la sessió d'un sol dia segons alguns mitjans i 250.000 € segons alguns altres) sinó que ho ha fet el Banc d'Espanya com a homenatge per a commemorar els 10 anys de regnat i els 20 de matrimoni. El Banc d'Espanya, pel que sembla, és una institució a la que li sobren els calés.

Caramba, caramba. 

Jo que no crec en les casualitats, ja és una gran casualitat el fet que aquesta sessió s'hagi contractat justament un mes després de l'escàndol mediàtic que van suposar les revelacions de Jaime del Burgo en relació a la suposada relació amb la reina Letizia quan aquesta ja estava casada amb el Borbó. I que ho hagi fet el Banc d'Espanya, institució entre les institucions, tampoc em sembla cap casualitat.

És una descarada operació de blanqueig de la monarquia (s'estimen, són feliços i es fan fotos junts per part de la fotògrafa més "guai" del panorama artístic actual) que no mostra cap mena de respecte per l'intel·lecte dels seus contribuents, que els paguen el sou i la resta de prevendes de les que gaudeixen mes rere mes. La sessió va tenir lloc ahir 7 de febrer i pel que sembla va mobilitzar una cohort d'estilistes, maquilladors, ajudants de cambra i d'altres secundaris.

El més divertit de tot és que l'Associació de Fotògrafs d'Espanya s'ha queixat formalment que l'encàrrec s'hagués formulat a una persona "estrangera", com si, en el món actual, hi hagués cap necessitat, ni de fotografiar reis, ni de que els fotògrafs siguin súbdits del regne.

La meva petita tesi al respecte és que aquesta sessió fotogràfica passarà sense cap pena ni glòria i només es revaloritzarà i es revitalitzarà sí (i només sí), la reina Letizia -com apunten algunes fonts ben informades- s'acaba separant del Borbó Felip V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada