dijous, 8 de febrer del 2024

Donald Trump i el Tribunal Suprem dels Estats Units

Ahir dimarts, un Tribunal Federal d'apel·lació va refusar la petició d'immunitat que l'ex-president havia formulat en relació a les acusacions d'haver volgut subvertir el resultat de les eleccions presidencials de l'any 2020. El Tribunal d'apel·lació va dictaminar que haurà de ser jutjat acusat d'haver volgut canviar el resultat de les eleccions presidencials de 2020 al seu favor.

És una molt petita passa, però sense dubte, es tracta de l'única esperança de les democràcies occidentals i de la gent de bé per evitar una altra presidència del sonat de Donald Trump durant quatre anys més.

Que ningú canti victòria, però. Hi havia una audiència prevista per avui dijous, 8 de febrer, al Tribunal Suprem en la que els seus membres havien de debatre i acordar si Donald Trump pot ser aturat com a candidat a la presidència dels Estats Units invocant una provisió de l'esmena 14 de la Constitució dels Estats Units. Aquesta esmena prohibeix la possibilitat de tenir càrrecs polítics a persones que hagin pres part en una insurrecció contra els Estats Units.

Aquesta audiència s'ha retardat fins al 8 de març com a conseqüència del dictamen que s'esperava ahir sobre la petició d'immunitat de l'ex-president.

El debat al Suprem serà interessant perquè es tractarà de temes d'una gran transcendència factual i legal, incloent-hi si el paper de Donald Trump a l'atac al Capitoli el Gener de 2021 compta com un acte d'insurrecció i si aquesta esmena afecta els presidents o només és aplicable a servidors oficials de rang inferior.

Aquesta audiència suposarà la primera vegada que un Tribunal dil·lucidarà sobre fets que tindran un impacte molt gran en el futur polític i fins i tot legal de Donald Trump (que recordem està acusat en quatre grans casos, fins la data; cap d'ells però en cas de condemna, l'impediria de ser nomenat president dels Estats Units si guanyés les eleccions: així de bèstia és el sistema...).

El cas es torna més complexe perquè com més temps passi abans que un Tribunal es pronuncïi, més inapel·lable serà la candidatura de Trump a la nominació republicana. Efectivament, el 8 de febrer el votarà a Nevada (on la victòria de Trump s'espera aclaparadora), el 24 de febrer a South Carolina, on també es preveu que guanyi sense despentinar-se i el 27 de febrer a Michigan, on la seva rival Nikki Haley té alguna possibilitat. 

La decisió del Tribunal serà tècnica i es limitarà a la qüestió estricta de si Trump pot ser aparèixer com a candidat a les primàries del estat de Colorado, on recordem-ho, la secretaria d'estat va determinar que Donald Trump no és un candidat vàlid com a conseqüència de la seva participació als intents de modificar els resultats de les eleccions de 2020. La secretaria d'estat de Maine ha fallat en el mateix sentit que Colorado, mentre que California, un estat històricament pro-demòcrata, ha determinat que sí que és elegible com a candidat....Un entutoll de molta consideració, tot plegat.

Naturalment Trump apel·larà qualsevol decisió judicial que li sigui desfavorable. I no podem oblidar que, al capdavall, si la darrera paraula la té el Tribunal Suprem del Estats Units, els números canten per sí sols: dels 9 membres del Tribunal, 6 han estat escollits per presidents republicans (així van tomar el dret a l'avortament...) i d'aquests 9, 3 han estat escollits per Donald Trump.

El panorama és molt interessant des d'un punt de vista antropològic, però essent realistes, les probabilitats de descavalcar Trump de la carrera presidencial són escasses. I, òbviament, tan de bo m'equivoqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada