divendres, 9 de juny del 2023

Incendis al Canadà

Que les fronteres no són altra cosa que un pur artifici humà producte d'accidents naturals, convencions, desfetes militars o tractats de pau es ben sabut de tothom, però és quan es produeixen desastres naturals que aquesta situació assoleix el seu punt àlgid.

Els que tenim una edat recordem encara amb horror l'explosió de la central nuclear de Txernòbil a la població de Prípiat al nord-est d'Ucraïna, el 26 d'abril de 1986, i la pluja radioactiva que es va escampar per Bielorússia, Rússia, Alemanya i Polònia, entra d'altres. El núvol radioactiu va arribar a tenir una extensió de 162.000 kilòmetres quadrats, 13,5 vegades la superfície de Catalunya. Una catàstrofe de similar magnitud va tenir lloc a la central nuclear de Fukushima, al Japó el 2011 provocada per un terratrèmol i posterior tsumani. Aquesta la té gravada al cap molta més gent perquè com aquell que diu, en fa quatre dies. Una setmana després de l'accident es van detectar partícules radioactives procedents del Japó a Califòrnia i també iode radioactiu a Finlàndia.

Doncs aquests dies, als Estats Units, els estats més fronterers amb el Canadà estan patint les conseqüències dels grans incendis que hi ha aquests dies. Les imatges de satèlit que ensenya la CNN són esgarrifadores. De fet, la ciutat de Nova York està tenyida d'un color taronja com a conseqüència del fum que impulsat pels vents del nord fa arribar cendres i l'olor a fusta cremada a part del Midwest i el Nord-est dels Estats Units. A Ohio, on jo sóc, s'aprecia clarament una qualitat de l'aire enrarida con a conseqüència del fum però hi ha ciutats, com ara Nova York on l'índex de qualitat de l'aire (AQI en Anglès) està per sobre del 160. Els experts en salut consideren que a partir d'un índex 150 hi ha risc per a la salut de les persones. De fet, els informatius estan recomanant a la població de les ciutats més afectades, que no surtin al carrer. Un desastre econòmic d'una magnitud sense precedents en aquesta zona del Planeta.




I malgrat això, els negacionistes del canvi climàtic, en particular als Estats Units bona part dels membres i simpatitzants del Partit Republicà, continuen fent com si res, criticant les polítiques ecològiques del president Biden i anunciant els canvis per a revertir acords "perjudicials pels interessos i l'economia nord-americana" (literal) quan arribin al poder el 2024.

Un article de la periodista Sònia Sánchez al diari Ara del 31 de maig  explicava que segons un estudi elaborat per 40 experts i publicat per la revista Nature, el Planeta ha excedit 6 dels 8 límits que consideren els experts que fan de la Terra un lloc segur per viure, i que l'alteració d'ecosistemes catalitza encara més el canvi climàtic. L'exemple dels incendis del Canadà n'és una bona mostra. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada