divendres, 9 de juny del 2023

Una acusació contra Trump que pot canviar la cursa presidencial

Fa pocs minuts als Estats Units (les 10:00 pm hora catalana) el Departament de Justícia dels Estats Units acaba de fer pública l'acusació contra Donald Trump que pot constituir la causa més greu contra un ex-president dels Estats Units en tota la història del país. El més interessant de tot plegat és que aquesta causa s'ha portat amb un silenci remarcable sense la més mínima filtració. Cosa inaudita avui dia. Tots els mitjans han estat concentrats en l'inici del procés de nominació dels candidats, en particular, com explicava abans d'ahir, els republicans, on s'esperen fins a 12 candidatures a la nominació, la darrera, la del vice-president Mike Pence.

L'acusació consisteix en un document que presenta 38 càrrecs contra l'expresident: 31 per retenir documentació sobre defensa nacional, 5 per amagar possessió d'informació classificada, i 3 per afirmacions falses. Poca broma.

El cas que es va obrir a la fiscalia de New York fa unes setmanes sobre la pressumpta compra del silenci de l'actriu porno Stormy Daniels és un joc de nens petits comparat amb el que aquesta causa pot arribar a significar en cas de prosperar.

He sentit la roda de premsa del fiscal especial  Jack Smith (que no ha admès preguntes després de la seva intervenció) i ha vingut a dir que tothom és igual davant la llei i que la possessió de documents classificats no autoritzada en una finca personal de Donald Trump que ha estat visitada per milers de persones en el darrer any ha pogut suposar una situació de risc extraordinària per a la seguretat del país.

El cas serà jutjat a Florida en comptes de a Washington DC.

La qüestió és que aquesta acusació està molt ben preparada amb multitud de proves absolutament aclaparadores. I això ha estat possible no només per la discreció amb la que s'ha portat l'acusació sinó també per la colaboració de moltes de les persones que van treballar amb l'expresident.

Òbviament la resposta dels republicans més radicals no s'ha fet esperar. Des de l'acusació per part de Trump via Twitter que el fiscal especial és un "psicòpata perturbat" (literal) fins a una altra d'un senador republicà d'Arizona que ha estrit literalment: "Hem assolit una fase de guerra. Ull per ull". 

Difícil predir com pot acabar tot plegat, però el pronòstic és, com es diria en terminologia mèdica, com a mínim reservat. Pot passar que Trump sigui condemnat (i per tant inhabilitat per concórrer a les eleccions) i això provoqui una reacció per part dels republicans més radicals semblant a la del 6 de gener de 2021, o pitjor que la reacció sigui molt més violenta i extesa i pugui derivar en una confrontació civil (ho veig molt improbable però, al menys avui).

O pot passar que s'imposi el sentit comú i que els republicans es volquin en un candidat alternatiu (avui Trump lidera les enquestes a la nominació presidencial amb un 53% de vots, versus el 20% de De Santis, en segona posició) que tingui possibilitats reals de tornar el Partit Republicà a la moderació i a l'acceptació de les regles del joc democràtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada