dimarts, 20 de juny del 2023

La misèria del capitalisme salvatge

Enmig de tant pactisme polítics i tantes sorpreses que ens han deparat -i ens estan deparant- les passades eleccions municipals i autonòmiques, és fàcil que notícies d'una rellevància brutal ens passin desapercebudes. I no em refereixo precisament a la guerra d'Ucraïna i les ofensives i contraofensives dels uns i els altes, ni del segon enfonsament del Titànic, aquesta vegada, 109 anys després, protagonitzada per un submergible que portava cinc passatgers que han pagat ni més ni menys que 250.000 dòlars per a poder fer part d'una expedició turística per a veure les restes del vaixell Titànic a tocar de la mà (la documentació completa d'aquesta inaudita frivolitat es pot qualificar d'entre esgarrifosa i temerària al mateix temps).

El que vull mencionar en aquesta entrada d'avui és una de les salvatjades més impressionants que he llegit mai de la meva vida en relació al món laboral.

Dimarts de la setmana passada, en un "Call Center" de Madrid, d'una empresa anomenada Konecta una teleoperadora de 57 anys, que portava quinze anys a l'empresa, va patir un infart i va morir al seu lloc de treball. 

Jo no sé si vostès han tingut l'ocasió de "patir" els atacs a la intimitat de les empreses de "Call Centers". Vull pensar que, qui més qui menys, ha patit les trucades extemporànies de teleoperadors i teleoperadores d'empreses que intenten vendre tota mena de serveis, des de telefonia a assegurances mèdiques, passant per xalets a Benalmádena o clubs de vacances. Malgrat que la llei prohibeix que es comparteixin sense permís les dades dels usuaris de telèfons mòvils, i malgrat que la llei prohibeix que es truqui a partir de les 7 de la tarde, aquestes empreses, moltes ubicades fora d'Espanya, en particular a Llatinoamèrica, segueixen trucant per a vendre productes i serveis incomplint impunement un bon número de lleis per un salari de veritable misèria.

Que un treballador mori al lloc de treball no és gairabé notícia -malauradament-  ja que es moren molts treballadors a Espanya cada any per accident laboral. Però que una treballadora experimentada d'un "Call Center" tingui un infart en plena feina i que, amb el cadàver no aixecat per part del jutge, els treballadors del centre (unes 70 persones) fossin obligades a seguir treballant invocant que els treballadors estan prestant un servei essencial (argucia molt utilitzada durant la pandèmia de Covid), em sembla d'una maldat sense pal·liatius i sense límits.

Konecta es dedica, com molts d'altres, a terciaritzar processos de negoci (un miserable eufemisme), és a dir, a externalitzar feines que altres empreses no volen fer contractant amb sous de misèria a persones molt necessitades que acaben treballant en règim de semi-esclavatge. No estic exagerant. He llegit sobre el tema. A Konecta els empleats del telèfon tenen 23 segons entre trucada i trucada per a escriure l'informe sobre el resultat de la gestió. 23 segons és el temps que triga el robot a marcar el següent número de telèfon. 

Fins fa dos anys (i després de sentència de l'Audiència Nacional) no es va reconèixer a moltes d'aquestes empreses que anar al bany és un dret. 

És el mateix que passa als "fulfilment centers" d'Amazon als Estats Units (que com tothom sap, no estan sindicats per les amenaces de comiat que l'empresa profereix contra els membres dels comités d'empresa si ho incentiven de forma directa o indirecta). Al "fulfilment center" d'Amazon de Columbus, al costat de la fàbrica que hi té la nostra empresa, els conductors de carretons elèctrics porten ampolles buides per a poder-hi orinar sense haver-se d'aturar per anar al lavabo. Amazon descompta del salari el temps d'aturada per pixar fora dels horaris establerts. No m'ho invento. Ho sé de forma directa.

Aquesta és la realitat del capitalisme salvatge. Els Amazons i els Konecta ofereixen productes i serveis molt bé de preu, però no s'enganyin. Això és a costa de que molts altres hi perdin mentre aquests monstres només perden la dignitat però això, obviament, tant els fa i no els treu ni un minut de son. Com per comprar a Amazon....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada