divendres, 14 de gener del 2022

Lluís Canut : un mal exemple de periodisme

Hores d'ara estic convençut que tothom coneix l'anècdota de l'afirmació categòrica del salari d'en Gerard Piqué per part del periodista esportiu Lluís Canut al programa "Onze" de TV3 presentat per en Xavi Valls. Va afirmar, ho vaig veure en directe, que en Gerard Piqué cobrava 28 milions d'Euros bruts anuals.

Al cap de poc en Gerard el va desmentir de forma categòrica amb un Twitt en el que publicava l'extracte de la seva nòmina de Desembre de 2021 (els jugadors del Barça cobren el sou ordinari en dues nòmines semestrals, juny i desembre). L'extracte portava una xifra:   2.328.884,39 €, un import molt considerable que no cobren els mortals de carrer. Podem discutir l'ètica dels salaris dels jugadors de futbol, però el que no es pot fer és mentir ni frivolitzar amb informacions tan serioses.

És fàcilment inferible que aquesta quantitat multiplicada per dos i afegides les corresponents retencions practicades per l'AEAT, no dóna ni de lluny els 28 milions que va afirmar categòricament en Lluís Canut. Un càlcul ràpid ens portaria a un brut anual ordinari (excloc primes i bonus, però dubto que aquest any 2021 se n'hagi pagat cap), d'uns 9,5 milions d'euros, xifra astronòmica, però efectivament a una distància immensa del que diu en Lluís Canut.

A mi se m'acuden algunes preguntes després d'aquesta lamentable falta de deontologia professional per part del periodista:

  • La primera i més important: per què continua treballant a TV3 a dia d'avui? (No tinc constància que hi hagi hagut cap comunicat oficial de TV3 respecte d'aquesta monumental falta de professionalitat i ètica periodística que, de retruc, afecta la credibilitat d'una televisió pública pagada per tots nosaltres amb els nostres impostos).
  • Per què ell no ha plegat després del monumental ridícul que ha fet? No té vergonya? No té dignitat? Òbviament, als fets em remeto, la resposta a les 3 preguntes és: no, no, no.
  • Què fa un periodista caduc (en Castellà hi ha una paraula que m'agrada molt: "trasnochado") com aquest a la nòmina d'una televisió pública si ja té 65 anys? No és pot donar entrada a periodistes joves, més formats i amb més professionalitat?
  • Com gosa algú que s'autoanomena periodista fer una afirmació com la que va fer (i les que deu haver fet al llarg de la seva carrera professional vist això d'en Piqué) sense contrastar estrictament les seves fonts? 
  • Com gosa algú que s'autoanomena periodista tornar al mateix programa uns dies més tard a fer una mena de pseudo disculpa que  no va convèncer a ningú, ni a ell mateix, i la prova van ser les reaccions dels Twitts que va rebre @OnzeTv3 i @canutmania?
Tot i que sóc un gran defensor de TV3 (eina fonamental de país en la preservació de la llengua i la identitat) aquesta vegada no puc sinó sentir vergonya aliena amb aquest veritable escàndol.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada