dilluns, 17 de gener del 2022

Llucià Ferrer: Les mentides de "El Español"

Hi ha una determinada premsa a la que li agrada alimentar la bèstia de la discòrdia. En major o menor mesura ho fan tots els mitjans que es publiquen perquè tots tenen una determinada línia editorial, marcada habitualment pels seus accionistes. Fins aquí, la cosa més normal del món. 

A la premsa editada a Catalunya tenim clars exemples d'inclinació política dels principals mitjans editats al país (El Periódico i El País: d'esquerres; La Vanguardia i Diari de Girona: dreta moderada, més o menys en segons quins moments; Punt Avui, El Nacional, Nació Digital: independentistes; Ara: sobiranista moderat; Regió 7 i Segre: premsa comarcal, per a citar els més importants), tots però tenen una caracterísica que diria jo és compartida: són raonablement respectuosos amb la diferència però sobre tot, no publiquen informació no contrastada.

La premsa d'extrema dreta però -publicada a Madrid- i aquí hi considero: ABC, El Mundo, La Razón, Libertad Digital i El Español opera de forma diferent. De tant en tant m'agrada llegir l'edició digital d'aquests diaris (Libertad Digital i El Español només tenen edició digital) més que res per a tenir un contrast sobre el que s'edita a Catalunya. Aquests diaris en general es caracteritzen per ser molt de dretes -cada vegada més- molt lliberals -anti sector públic, gairebé-, molt anti govern socialista i molt anti catalanistes. Generalitzar sempre comporta el perill de no ser del tot just, però en el cas d'aquests diaris, diria que els trets principals van per aquí.

Fa sis dies vaig publicar un article al blog en el que parlava de la polèmica -falsa- que Ciudadanos va disparar contra Llucià Ferrer arran del programa-concurs "Atrapa'm si pots" de TV3. No cal tornar a alimentar la polèmica.  

Ara, el sempre neutral i ponderat diari del senyor Pedro J. Ramírez, El Español, ha tornat a treure el tema. El titular de la notícia publicada abans d'ahir diu, literalment: "Llucià Ferrer jugó con la selección española antes de prohibir el castellano a niños en TV3". Si a algú l'interessa la notícia sencera, aquest és l'enllaç: https://www.elespanol.com/reportajes/20220115/llucia-ferrer-seleccion-espanola-prohibir-castellano-tv3/642436181_0.html.

Home, sense voler-hi sucar més pa -perquè l'article es desqualifica tot sol- només cal dir que l'exageració és tan brutal, la distorsió tan palmària i la calúmnia tan gran que hom no s'explica com són capaços de fer tanta "fake news". És molt pitjor que l'article que El Mundo ("Vuelta deseable del Emérito a España") va publicar el dia 5 de gener i del que em vaig fer ressó en aquest blog.

El Español explica com va anar la polèmica, afegint-hi òbviament un toc de sal. "La respuesta de Ferrer no dejó indiferente a nadie, desencadenando la última polémica en la televisión autonómica entre los que ven un uso integrista de la lengua por parte del nacionalismo y quienes creen que si el programa es en un idioma es para que se responda en ese idioma".

Però la cosa no s'acaba aquí, el diari "explora" el passat d'en Llucià Ferrer, al que defineix prèviament com a ""pata negra" de la comunicación secesionista y que nunca se ha escondido". Pero la cirera del pastís, el que jo anomenaria la "pata negra" del periodisme de recerca és el paràgraf següent: "...Pero hay un dato curioso de este “indepe de piedra picada” también relacionado con el deporte. Cuando era joven, Ferrer jugaba al hockey sobre patines. Y además lo hacía especialmente bien. Llegó a cobrar jugando en división de honor. Pero lo más llamativo es que, llegado el momento, no dudó en enfundarse la camiseta de la selección española."

Una gran lliçó de periodisme: a en Ferrer, se l'ha de criminalitzar sigui com sigui, per "indepe" i sobre tot per incoherent ideològicament. El Español posa en valor negatiu el fet de jugar amb la selecció espanyola...quin despropòsit. Com pot un indepe  -que per més inri prohibeix el Castellà a nens a TV3- jugar amb la selecció espanyola es deuen preguntar? I jo em pregunto:  com un diari seriós pot barrejar la velocitat i el tocino i quedar-se tan ample? La resposta única és que el diari El Español no és seriós.

Però és que hi ha més. El titular de la notícia és fals o com a mínim malintencionadament incorrecte. El propi Llucià Ferrer respon en un Twitt que ha llegit l'article de El Español i que ha comptat 6 informacions falses. Jo només me'n quedo amb una, la que alimenta el títol de la notícia: en Llucià explica que va anar a fer proves per a jugar amb la selecció espanyola júnior de hockey, va fer 4 ó 5 entrenaments al CAR de Sant Cugat, va jugar un partit amistòs, no va passar el tall i no el van convocar...La cosa aquí no passa d'anècdota però imagineu-vos la capacitat d'intoxicació als que es creuen acríticament tot el que llegeixen a la premsa d'extrema dreta...Així va el país.

Periodisme de recerca i de rigor, una mica en l'estil del que va practicar l'altre dia en Lluís Canut a TV3. Vergonya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada