dissabte, 23 d’octubre del 2021

Covid: una pandèmia encara no controlada

Aquests darrers dies, amb un 79% de la població espanyola totalment vacunada, ha aflorat amb molta força el debat sobre com cal tractar els que, no tenint cap contraindicació per a vacunar-se, refusen, per pur negacionisme, injectar-se la vacuna anti-covid.

I això és encara més cert, com a conseqüència de les notícies alarmants que ens arriben d'altres països, malgrat que, ara per ara, aquí les xifres de la pandèmia estiguin sota control. L'aparició d'una nova variant britànica, de la que hem tingut notícies aquesta setmana és -parcialment- degut al relativament baix percentatge de població britànica amb pauta completa (68%). El cap de setmana passat un amic britànic em deia, dinant, que un alt percentatge de la població de Londres no està vacunada i ho atribuia al negacionisme del que ell anomena "the ethnics". 

Ho deia sense cap mena de connotació especial. És una pura constatació empírica que molts no anglosaxons, immigrants i fills d'immigrant, amb nacionalitat o permís de residència britànics, refusen vacunar-se per una certa teoria de la conspiració de que els blancs els volen inocular substàncies per a poder-los controlar.

Als Estats Units, on la població amb pauta completa és encara inferior (un 57%), els col·lectius que més refusen posar-se la vacuna són, per aquest ordre, els negres, els hispans i els asiàtics. 

A Rumania per exemple, amb una taxa de vacunació del 30%, hi ha 15.000 noves infeccions per dia, amb una taxa de 77 per 100.000 (Espanya 4 per 100.000) i a Rússia, on la taxa de vacunació és del 33%, hi ha 33.000 nous contagis per dia, però aquí el problema de la població que refusa vacunar-se és un altre: molts ciutadans no es creuen el seu govern i no creuen en absolut en l'eficàcia de la vacuna Sputnik.

Aquests 4 països, juntament amb les 3 Repúbliques Bàltiques i Ucraïna són els anomenats en Anglès "Hot Spots" actuals. Tots coincideixen amb un baix o molt baix percentatge de vacunació.

El dilema de tornar a aplicar restriccions i confinaments torna a ser damunt la taula. A la Xina, on la taxa oficial de contagis és zero, les fronteres segueixen rigurosament tancades als estrangers (i els xinesos tampoc poder sortir de la Xina), excepte per raons molt justificades que requereixen una carta d'invitació del govern central o provincial xinès. No ens hauria d'estranyar que el nostre gran amic PROCICAT ens tornés a imposar restriccions abans de Nadal, si els hospitals i sobre tot les UCIS, es comencen a tornar a omplir. Si no, temps al temps. Tenir un 21% de no vacunats podent-ho estar, no acaba d'assegurar com caldria la immunitat de grup. 

I l'altre dilema és què fer amb aquestes persones no vacunades.

Cal negar-los l'entrada a espectacles, concerts, restaurants i altres llocs i serveis públics (com ara avions)? Quina seria la vostra actitud si sabéssiu que una de les persones del grup amb el que treballeu de forma habitual no està vacunada podent-ho estar? Als Estats Units ho tenen molt clar. Moltes empreses estan començant a aplicar la norma que si a partir d'una determinada data no s'està vacunat, es perd el lloc de treball.

Jo no sé si seria tan dràstic, però si a la feina tingués algú al costat que no està vacunat perquè no li dona la gana, segur que em condicionaria el meu comportament cap a aquesta persona.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada