dissabte, 2 d’abril del 2016

236.544 €

Hem sabut aquesta setmana, en un "extraordinari" exercici de transparència, que al Borbó li han apujat el sou un 1%, i que per aquest exercici 2016 tindrà una remuneració total bruta, distribuïda en 12 pagues -pobrissó, no té pagues extra ni el juny ni el desembre- per import de 236.544 € bruts anuals. Ho diu la secció transparència de la pàgina web de la "Casa de Su Majestat el Rey de España" (www.casareal.es).

En la mateixa plana s'explica l'assignació econòmica de sa majestat la reina Letizia, que passarà a ser de 130.092 €. Com es pot veure, la monarquia es passa pel forlre la igualtat de sexes en matèria de remunacions, perquè si tots dos tenen funcions de representació, aquesta disparitat salarial no hauria d'existir (o al menys de forta tan escandalosa). Però tampoc no m'extranya gaire d'un estat on és d'aplicació la llei agnaticia (una variant de llei sàlica que no impedeix a les dones esdevenir reines, però estableix la preeminència dels fills varons en cas que n'hi hagi, això explica que Felip, el petit del Borbó emèrit, hagi estat coronat rei en comptes de la seva germana gran Elena).

De fet és una llàstima que la llei agnaticia estigui en vigor a Espanya perquè us confesso que m'hagués agradat molt veure Elena de Borbó com reina i en concomitància com a màxima representant de les institucions espanyoles, i encara més si hagué continuat casada amb Jaime de Marichalar, que hagués estat un rei consort a l'alçada de les més difícils circumstàncies.

En fi, és evident que totes aquestes coses, que ens solen afectar al comú dels mortals no apliquen a la sang blava, perquè seguint amb les assignacions pressupostàries als membres de la casa reial (que recordem-ho, després de foragitar les dues infantes i els seus esposos i ex-esposos per la porta del darrere) ha quedat reduïda a Felip, Letizia, Juan Carlos i Sofia, al rei emèrit li ha tocat una pensió d'abdicació petitona però digna, per anar tirant, vaja.

El rei "campechano" cobrarà de pensió 189.226 € i la seva esposa (no n'hi devia haver prou amb les comissions que -pressumptament- anava cobrant d'ací i d'allí), la reina emèrita Sofia, que no deu tenir gaire feina, li han assignat una pensió de 106.452 €.

En fi, no sóc jo ningú per dir el que ha de cobrar un rei que no fa gaire res, però només a títol de comparació amb els veïns, el president de la República Francesa té un salari brut mensual de 14.910 €, és a dir 178.920 € l'any, i francament, no tinc gaire res en contra dels Borbons (ni res a favor), però em fa l'efecte que treballa més -i de forma efectiva, i amb més responsabilitats de veritat- que el monarca espanyol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada