dimarts, 19 d’abril del 2016

El parc de les ribes del Ter a Girona

De vegades anem a buscar ben lluny algunes meravelles que tenim molt a prop de casa.


Enmig de tanta misèria moral i física, d'una Europa amb dues vares de medir, la que tanca les portes a refugiats polítics que imploren una oportunitat i la de la mateixa Europa que permet que els que es poden pagar bufets d'advocats i muntar estructures societàries en paradisos fiscals "optimitzin" de forma legal la seva fiscalitat, cal un retorn a les essències d'allò que és senzill i veritable.

Una d'aquestes respostes és al bell mig de Girona. El parc de les Ribes del Ter, entre Girona-Fontajau i l'hospital Josep Trueta és una pura meravella natural, i més ara que l'Ajuntament de Girona (l'ex-Batlle Ballesta segur que no sabria del que li estàn parlant...) ha fet una extraordinària tasca de neteja i condicionament de la llera i la ribera, fent que el camí que discorre a la riba esquerra del riu ofereixi una pasejada excepcional.

El bosc de ribera entre Bescanó i Girona (és la zona que més conec, i per tant puc parlar-ne amb propietat) està relativament ben preservat, malgrat els greus problemes que afecten el curs del riu Ter com a consequència de les preses (Sau, Susqueda i el Pasteral) que frenen l'aportació de sediments, i sobre tot, sobre tot, del no manteniment del cabdal ecològic degut a la gran derivació d'aigua cap a Barcelona. 

Malgrat l'acció humana dels últims cinquanta anys (abans era una zona inundable d'una riquesa biológica extraordinària)  és un espai natural parcialment recuperat en el que flora i fauna autòctona es fan ben evidents. No és gens difícil, en una passejada rutinària, sobre tot al capvespre o ben d'hora al matí, poder gaudir del cants d'ànecs coll verd, martinets, bernats pescaires, picots, merles....

Tampoc és difícil veure serps d'aigua, tortugues i fins i tot he arribat a veure llúdrigres. Recomano començar la passejada al bell mig del parc de la Devesa -on hi para el mercat del dimarts i el dissabte-, creuar la passera peatonal i començar l'itinerari seguint el camí que creua per sota la passera, direcció Hospital Trueta. Passarem per sota del pont de la Barca i descobrirem les platges del Ter, acabades de restaurar, on està permesa la pesca sense mort. Gaudirem de la contemplació dels bedolls i els salzes de ribera. Ens deleitarem amb la xiuladissa dels ànecs i ocells, i seguirem fins al pont del Trueta, tot deixant les pistes del Geig i l'hospital Trueta a l'esquerra.

Un veritable plaer pels sentits per aquells que estimen la natura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada