dissabte, 30 d’abril del 2016

Notícies inquietats

Hi ha notícies vergonyoses, com per exemple tot el que fa referència al despropòsit que constitueix en bloc la política espanyola, o la relacionada amb els papers de Panamà, o en general qualsevol que rebel·li l'enèsim cas de corrupción.

Hi ha notícies avorrides, com la majoria de les que es generen entre setmana pel que fa als esports, que han de marejar la perdiu amb els "periscopes" d'en Gerard Piqué o les problemes al femoral de Cristiano Ronaldo.

Hi ha notícies irrellevants, intranscendents, d'aquelles que també es publiquen per omplir pàgines o hores de ràdio o televisió

I hi ha notícies inquietats.

I les notícies inquietats de vegades passen desapercebudes, i no hi haurien de passar. Aquesta setmana n'hem viscut una d'elles. Resulta que es publica una informació que diu que el ministeri de sanitat belga, aquest gran país - ja saben, el de la coordinació policial- repartirà entre la població (tota la població) pastilles de iode per si de cas hi ha una catàstrofe nuclear (el iode protegeix les tiroides en cas d'accident radioactiu).

Òstres Pepet!! Pel que he llegit al país dels musclos amb patetes fregides hi ha dues centrals nuclears que des d'una perspectiva de seguretat están a les últimes. El número d'incidents de seguretat i d'aturades dels reactors de les dues centrals (Doel i Tihange) es compten per dotzenes.

El més alarmant de tot però, és que als habitats de les zones circundants a 20 km. de les dues centrals ja els havien repartit les pastilles de iode, i ara fan la mesura extensiva al resta de la població. Home, Gràcies senyora ministra! Ens fa a tots, com a Europeus, molta il·lusió conèixer notícies com aquesta.

No deuen estar pas gaire convençuts de la seguretat de les seves centrals (amb esquerdes als reactors) quan acorden una mesura com aquesta. Però és que a més a més, em sembla d'una frivolitat aclaparadora. Si les centrals presenten riscos per la població s'han de tancar temporalment; si són velles (que és el cas), s'han de tancar definitivament. Doncs no, el govern belga ha decidit alargar-ne la vida cinc anys més.

El més divertit de tot però, és que les centrals nuclears deuen entendre de passaports i de fronteres. Perquè és clar, si hom és de Luxemburg (a pocs quilòmetres d'una de les centrals) o de les zones d'Alemània frontereres amb Bèlgica i hi ha catàstrofe nuclear, els pobles veïns luxemburguesos i alemanys segur que no es veuran afectats per la radiació.

El núvol tòxic, com es ben sabut de tothom, s'aturarà a l'espai aeri belga i d'allà no es bellugarà, encara que bufi un vent del nord que faci feredat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada