divendres, 20 de febrer del 2015

L'imperialisme rus


Ho he escrit en anteriors entrades al blog. La situació a Ucraïna és un veritable polvorí, i la "Santa Bàrbara" es diu Rússia.

No cal ser un estratega per a afirmar que l'anexió de Crimea va ser un èxit geopolític de Vladimir Putin. Malgrat la precarietat de la nova situació (pels poble ras, és clar), els ciutadans de Crimea ja tenen passaport rus. I de facto a Rússia ningú no hi ha aturat els peus.

El moviment coordinat entre Aràbia Saudi i Estats Units per enfonsar el preu del petroli i de retruc provocar la caiguda lliure del ruble, tenia un recorregut limitat (de fet el preu del petroli des d'un mínim de 47 dòlars per barril a 61 dòlars aquest matí), i suposadament havia de ser un incentiu per tal d'evitar la repetició de Crimea a l'est d'Ucraïna. Però ja estem veient el resultat. Quan es tracta d'orgull nacional, als russos no hi ha qui els guanyi. Els vincles entre russos (fortament arrelats pel sentiment de pertinença i de religió) són molt més forts del que a ulls occidentals podem pensar.

Si a Crimea encara hi va haver la precaució facial i formal que feia que els soldats entrats de Rússia no portessin identificatius, a Donetsk i Lugansk ni tan sols s'han molestat a dissimular. Com s'explica la profussió d'armament pesat de que disposen els "rebels" de l'Est d'Ucraïna? Doncs que venen directament de l'exercit rus. Ja no cal dissimular. Els russos han aguantat el cop i han continuat lliurant armament de forma totalment impune als insurgents.

La treva no estat més que una altra estratagema. Fins que el corredors que unia Donetsk i Luganks no ha estat assegurat els pro-russos no han aturat les hostilitats. I així seguirà. Ni treva ni punyetes.

La situació acabarà com estava cantat. Annexió a Rússia de la part de l'est d'Ucraïna que els russos i els ciutadans de parla russa vulguin i decideixin. El govern d'Ucraïna, debilitat, humiliat i assolat per la corrupció, no té res a fer. La Unió Europea ha fet el paper de la trista figura.

Més preocupant és el que alguns rumors comencen a apuntar: Putin ha fixat el seu objectiu a les republiques Bàltiques ("la guerra psicològica" fa temps que ha començat, i ho sé de bona font perquè tinc molta relació amb persones que viuen a Kauna, Lituània). Si això arribés a confirmar-se les conseqüència (Estònia, Letònia i Lituània són membres de ple dret de la OTAN) serien del tot imprevisibles.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada