dimarts, 17 de febrer del 2015

Any Nou Xinès

Torno d'uns quants dies a Xina per motius professionals. Aquesta vegada, per primera, en les més de 15 vegades que he estat a aquest país, he coincidit amb l'Any Nou Xinès, que aquest any és el de la Cabra.

Enguany la celebració oficial és el dia 19 de febrer -varia cada any ja que la festivitat està relacionada amb el calendari lunar- i des d'una perspectiva comparativa, es fa més o menys el mateix que en el nostre any nou. La vetlla (18 de febrer) es fa una gran festa-sopar amb familiars i amics que s'acaba amb espectaculars castells de pirotècnia i petards a dojo.

Una peculiaritat però és que -com sigui que aquest és l'únic periode vacacional llarg del que gaudeixen els xinesos- la festa comença una setmana abans i s'extén a una setmana després. El motiu bàsic és que es tracta d'una festa molt familiar i que les famílies se'n van a "casa". En un país on tothom treballa lluny d'on va néixer (en això hi ha una gran similitut als Estats Units), són dies que es caracteritzen per una gran mobilitat en els que és difícil trobar un bitllet de tren o d'avió disponible.

Moltes persones es desplacen al seu "home town" (expressió anglesa que s'utilitza moltíssim), i això implica els desplaçaments massius més importants del planeta durant aquestes tres setmanes.

L'Any Nou Xinès és la festa per excel·ència, els carrers s'engalanen amb fanals vermells. Als hotels hi ha fanals vermells penjats a tot arreu (el color vermell és el de la sort i presideix totes les celebracions de l'Any Nou), i les empreses donen el "lot", que no consisteix en turrons i cava sinó en fruits secs i llaminadures.

I la cirera del pastís. Ningú no treballa. L'economia productiva s'atura completament durant pràcticament tres setmanes. Les fabriques s'aturen, els transports s'aturen, els bancs tanquen, les duanes tanquen, els ports deixen de moure contenidors. La cosa és tan extrema que fins i tot serveis com DHL deixen de funcionar.

"Treballar com un xinès" continua essent una expressió vàlida (10 hores al dia sis dies a la setmana) excepte durant l'Any Nou, on no treballen ni les rates.


 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada