diumenge, 1 de febrer del 2015

L'harakiri del PSOE

Malgrat tots els esforços, el "talante" i la omnipresència de Pedro Sánchez en tots els actes al que el conviden, els vents no giren favorables pel PSOE. Podemos els hi està robant la cartera. En termes de botiguer, els està fotent la clientela.

En part, la manca d'un liderat clar forma part de la permanent decadència d'un partit que ha estat històric a Espanya. La sortida de Pérez Rubalcaba es va tancar en fals, i ara, més que mai, degut entre d'altres al fenòmen Podemos, això els està passant factura.

El PSOE a Espanya està patint la mateixa síndrome de desubicació que ha patit el PSC a Catalunya i que l'ha acabat arraconant gairebé a ser una força política minoritària, que ha perdut vots per l'esquerra (IU, CUP), pel nacionalisme (ERC) i per l'espanyolisme (Ciudadanos).

Avui, a l'Ara, que dedica un especial al vintè aniversari de la mort de l'humorista (gran, gran) Jaume Perich, i il·lustra tot el diari amb acudits del mestre. En un d'ells, dos homes són a la barra d'un bar i un li diu a l'altre:
- "Usted es de derechas o de izquierdas?"
L'altre, amb un cert emprenyament, li respon, contundent:
- "Yo soy del PSOE!!",
i el primer torna a preguntar:
-"Vale, vale, pero es Usted de derechas o de izquierdas".

Sense paraules....A vint anys de la seva mort, els seus acudits tenen una vigència impressionant. Aquest mateix,  el podia haver dibuixat ahir.

I es que el PSOE navega a la deriva. Als escàndols de corrupció protagonitzats a Andalusia, se'ls afegeix el fet que Pedro Sánchez és un líder que compta amb un grau de suport explícit molt i molt baix (la trobada entre ell i Zapatero la setmana pasada és l'antologia del disbarat polític), i amb una forta oposició d'un sector important i influent del partit que pensa que Susana Díaz hauria de ser la secretària general del partit.

Amb aquesta carta de presentació, al congrés del PSPV d'aquest cap de setmana en Sánchez no para de justificar la seva posició i de dir que l'enemic és el PP (el partit amb el que negocia els grans pactes d'estat), quan en realitat el que vol dir és que l'enemic és Podemos.

La Susana Díaz, que és un animal polític molt intel·ligent, ha convocat autonòmiques avançades a Andalusia per tal de guanyar temps al possible daltabaix electoral que suposarà un Podemos totalment estructurat i amb temps per a preparar la campanya (qualsevol que es pensi que ho ha fet perquè està prenyada ha fet una mala lectura).

Si el PSOE és capaç de salvar els vaixells a les autonòmiques d'Andalusia, passi el que passi a la resta d'eleccions que ens esperen al 2015, la Susana Díaz haurà sobreviscut i passarà feliç, cofoia i amb criatura nova als braços sobre el cadàver polític de'n Pedro Sánchez. Si no, temps al temps.

  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada