diumenge, 10 de març del 2024

11 M - Tornem a ser on erem

Demà farà 20 anys de la massacre terrorista més gran de la història d'Espanya i d'Europa. 

Com el dia de setembre de 2011 (onze, per més "inri") en què dos avions van impactar als dos gratacels del World Trade Center de Nova York, l'onze de març de 2004 és una data en la que tothom recorda què estava fent aquell fatídic dia en el que van explotar els trens de rodalies de Madrid. Jo aleshores treballava a Biocentury (avui Bicentury), i tenia una reunió amb l'equip comercial i de marketing que recentment s'havia instal·lat en unes oficines a la Meridiana de Barcelona.

Recordo que quan vaig entrar, la Directora de Marketing em va dir, esveradíssima: "Ha habido un atentado en Madrid y han matado a muchas personas...los hijos de puta de ETA". No oblidaré mai la frase ni el to en el que la va pronunciar. La ràdio i televisió estatal ja havien començat la seva campanya de desinformació.

Els cossos dels 191 morts encara eren calents i la maquinària de propaganda del Partido Popular es va posar en marxa per, amb independència de que fos veritat o no, atribuir l'autoria de l'atemptat a ETA. Tres dies després hi ha via eleccions generals i el PP tenia clar, després del recolzament al suport del govern espanyol als Estats Units en la seva croada contra l'Irak -demostrada de forma pública a la cimera de les Azores un any abans, el 15 de març de 2003- que si l'atemptat no era d'ETA podien perdre unes eleccions que només unes dies abans, les enquestes vaticinaven que guanyarien per golejada.

Quan el paradigma de la mentida i la desinformació, personificada en la figura del aleshores ministre del interior, Ángel Acebes, va començar a informar de l'autoria d'ETA, Arnaldo Otegui es va afanyar a desmentir-la de forma categòrica. Eren 2/4 d'onze del matí del mateix dia de l'atemptat. 

Aquest tipus, l'Acebes, que avui és soci d'un bufet d'advocats a Madrid, és a més a més, conseller d'Iberdrola (el més clar exemple de les clavegueres de les portes giratòries) i el 2021 va cobrar ni més ni menys que 323.000 euros per aquest concepte (aquesta informació està disponible al portal de transparència d'Iberdrola i la poden consultar al següent enllaç: https://www.iberdrola.com/documents/20125/1606413/jga22_IA_InformeRemuneracionesConsejeros2021.pdf).  Un senyor que hauria de ser a la presó, de conseller d'una de les més grans empreses espanyoles, però així funciona l'Espanya del PP.

I mentrestant el director de TVE d'aleshores, Alfredo Urdazi (se'n recorden d'aquell personatge? la veu del seu amo que es va comportar exactament de forma contrària al que s'espera d'un periodista) anava insistint en que havia estat ETA. 

La cosa va ser tan bèstia que el mateix president del govern José María Aznar va trucar als directors dels principals diaris per a explicar que l'atemptat havia estat cosa d'ETA i la diplomàcia espanyola es va mobilitzar aconseguint fins i tot una resolució d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU (1530/2004) del mateix dia 11 de març condemnant l'atemptat d'ETA. 


Cap dels responsables d'aquella gran mentida col·lectiva ha pagat pel que van fer, ni per les mentides que van dir. D'aquest gran escàndol de la vida política espanyola no se n'ha parlat prou, però malauradament així van les coses en aquest estat. Democràcia més que imperfecta.

Avui, des de l'oposició, 20 anys més tard, continuen fent el mateix. La pressió sobre el PSOE arran del cas Koldo (malversació de fons públics durant la pandèmia de Covid per comissions privades en la compra de mascaretes) a partir de desinformació i mentides difoses per X (Twitter) i els mitjans afins (El Mundo, El Español, La Razón, ABC, El Confidencial, OK Diario y Libertad Digital) utilitza la mateixa estratègia de fer anar el ventilador per escampar porqueria sense que la veritat del que va passar els importi un rave (la policia i la fiscalia fa temps que investiguen el cas i Ábalos no ha estat acusat de res, aquesta és l'única informació contrastada a dia d'avui). 

Només cal recordar que el PP és l'únic partit polític condemnat a Espanya de forma fefaent per corrupció política, i que, de l'afer de les mascaretes, el germà de la senyora Díaz-Ayuso, per posar només un contra-exemple, també n'és un gran professional (però si la corrupció la fa el PP, aleshores la barra de medir és una altra).

Però el súmmum de la fatxenderia, la barra i el despropòsit l'exemplifica de forma contundent el Twit oficial del PP del dia 5 de març (contrastat, poden trobar-lo encara al Twitter oficial del PP, tenen tanta galta que ni tan sols han tingut la decència d'esborrar-lo): 


Aquest partit polític, és el principal partit de l'oposició espanyola. I aquest missatge és oficial. Costa de creure, però és així. Es tracta del mateix partit que va encimbellar el senyor Ángel Acebes al consell d'administració d'Iberdrola com a premi per les seves mentides, la desinformació i els serveis prestats a la mare pàtria. Trumpisme en estat pur. Imaginin-se el dia que tornin al poder. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada