dilluns, 18 de març del 2024

Ara sí: Donald Trump ensenya el seu costat fosc

Ahir dissabte l'ex-president nord-americà Donald Trump va anar a donar suport al candidat a senador de l'estat d'Ohio pel partit republicà. I ho va fer a Vandalia, Dayton, a uns 150 kilòmetres de Columbus, on jo m'estic aquests dies. La veritat és que em va fer mandra acostar-m'hi i ni tan sols per un pur exercici d'antropologia vaig decidir-me. 

Confesso però que una vegada he sabut el que va dir en el seu discurs, m'hagués agradat ser-hi per intentar entendre una mica més la natura tant del personatge com dels seus votants.

Per resumir a grans trets el tenor de la seva al·locució, va ser un discurs agressiu, amb molts insults, despectiu cap a tothom que no pensi com ell i amenaçador, en el sentit que va venir a dir que si ell no guanyava les eleccions presidencials de novembre, no hi hauria més eleccions als Estats Units.

Ahir dissabte, el monstre va ensenyar com mai abans el seu rostre més vertader.

Dayton és una zona amb forta presència d'indústria automobilística i tot parlant d'economia i de la indústria de l'automoció va dir que si guanyava aplicaria aranzels duaners als cotxes importats (una mesura que l'administració Biden ja està fent amb, per exemple els teixits i els matalassos que procedeixen de diversos països, sobre tot, però no només, de la Xina). I va afegir -tradueixo literalment de l'Anglès- "Si no sóc escollit, hi haurà un bany de sang per a tots, això serà el mínim que succeirà. Hi haurà un bany de sang al país". 

Durant noranta minuts, als afores del aeroport de Dayton, a Vandalia, Donald Trump va fer un discurs farcit d'atacs i retòrica càustica. Va començar lloant les persones condemnades per l'atac al Capitoli del 6 de gener de 2021, anomenant-los hostatges i "patriotes increïbles" (literal).

Després es va referir al migrats que entren als Estats Units per la frontera del Sud, en un llenguatge vulgar i deshumanitzat. Va dir, naturalment sense cap prova, en el seu més pur estil, que determinats països buidaven les seves presons de gent jove per enviar-los als Estats Units. I va afegir: "jo no sé si vosaltres els anomeneu persones, en alguns casos. En la meva opinió no són persones". I més tard s'hi va tornar a referir titllant-los d'"animals". No som a l'Alemània de 1938. Som als Estats Units de 2024, però es com si la història estigués donant voltes en cercles. No n'aprenem.

Si no fos pels immigrants els Estats Units les fàbriques estarien aturades, els camps sense cultivar i ningú no tindria cura de les persones grans. A la nostra fàbrica a Columbus, per exemple, el 90% dels nostres treballadors són immigrants. Sense ells, la fàbrica no funcionaria. I així en la majoria dels casos que conec.

Per referir-se al president Biden va utilitzar l'adjectiu "estùpid" i en un moment donat va arribar a dir-li: "tonto fill de.....". 

No és que Trump hagi perdut els papers (de fet durant el seu discurs va dir en diverses ocasions que li costava llegir el "teleprompter") és que ahir a Ohio es va despullar de tot diplomàcia i va mostrar el seu veritable jo, una ànima fosca com la del diable.

Un diable concorre a les eleccions presidencials als Estats Units, i el més fotut de tot és que l'any 2020 el van votar 75 milions de nord-americans. 

També Adolf Hitler va guanyar democràticament les eleccions alemanyes de 1933, i així els va anar a tots plegats...no només als alemanys, sinó al món sencer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada