dissabte, 27 de maig del 2023

Les eleccions municipals de la indiferència

Per fi està a punt d'acabar la campanya electoral, si és que havíem deixat d'estar-hi mai.  

Potser és l'edat, o potser la frustració o la percepció cada vegada més negativa de la política (cosa que no deixa de ser una fusió de l'edat i la decepció), però per primera vegada a la meva vida -he estat sempre militant a favor d'anar a votar en totes les eleccions i crec que des que tinc dret a vot no he deixat de votar en cap ocasió- no tinc gens de ganes d'anar a votar.

I aquest sentiment -que confesso que em neguiteja- és compartit per molts dels meus amics, familiars, coneguts i saludats. Molts, segurament la majoria de les persones del meu cercle, aniran a votar, però ho faran més per sentit de la responsabilitat i la convicció que no anar a votar és pitjor que fer-ho, que no pas perquè estiguin engrescats per cap de les propostes de gestió que els polítics ens ofereixen. 

Hi ha un munt d'exemples que condueixen al desànim. La darrera, d'avui mateix. M'he trobat a la bústia (ja sabem aquell objecte que ara sembla prehistòric però en el que no fa tan de temps s'hi dipositaven cartes físiques, sí, sí, cartes físiques, han llegit bé) una muntanya de propaganda electoral de tots els partits. Una veritable vergonya, un malbaratament de recursos sense sentit que continua malgrat que els hàbits i les maneres de fer de la societat del Segle XIX són radicalment diferents a les del Segle XX. 

Quin sentit té avui que ens bombardegin amb propaganda a les bústies si trobarem la papereta al Col·legi electoral? Per què senzillament no es prohibeix aquesta pràctica?

Per què no estan permeses les enquestes electorals la darrera setmana de campanya en un món digitalitzat on les enquestes les publica, a títol d'exemple, El Periódico d'Andorra?

Per què no he vist cap política o polític (de fet una de les constatacions d'aquesta campanya, al menys a les municipals, és que diria estimació no empírica, només de nas, que hi ha més candidates que candidats) que no tinguin la dignitat de no atacar als seus contrincants i es limitin a explicar els seus programes electorals?

Per què no s'avança en la implantació de la votació electrònica (encara que sigui en seu electoral per evitar potencials fraus informàtics)? La tecnologia que ho possibilita està disponible des de fa molts anys.

Per què les campanyes duren tants dies i ens les bombardegen a tots els mitjans de comunicació per terra, mar, aire i xarxes socials?

Per què hi ha encara tants miserables que practiquen la compra de vots?

I el pitjor de tot, com que la mediocritat ens ofega (Els Amics de les Arts en dirien "La merda se'ns menja"), com a ciutadà de Girona no sé a qui votar. Vull provar de fer un exercici d'objectivitat i llegir-me entre avui i demà tots els programes (excepte, òbviament, PP, Ciudadanos, Valents i VOX) per a fer un exercici d'asèpsia i votar per aquella formació que ofereixi un programa de govern que sigui coherent, factible i que, a més a més me'l cregui.

Sé doncs, que aniré a votar, però el que no tinc clar encara, és si acabaré votant en blanc.


1 comentari: