dimecres, 31 de maig del 2023

Els rics sempre guanyen (sobre tot als Estats Units)

Torno a ser als Estats Units per motius professionals. Aquí, òbviament no s'ha ni sentit a parlar de les eleccions municipals i autonòmiques a Espanya (però sí curiosament de la convocatòria d'eleccions generals anticipades pel 23 de juliol, en els gran mitjans dels Estats Units, en particular el Washington Post i el New York Times) i els temes candents són la negociació del sostre de deute per evitar un tancament federal el mes de Juliol i la cursa a les presidencials del 5 de novembre de 2024, i en particular, la disputa per a la nominació republicana entre Ron de Santis (governador de Florida, ric, jove i guapu, i tan de dretes -o més- que en Donald Trump però amb unes formes que no tenen res a veure amb les de l'ex-president) i el propi Donald Trump, que com ens té acostumats, cada vegada que obre la boca és per a llançar una bomba de fragmentació.

Poc es parla de la guerra d'Ucraïna i poc es parla de res que no sigui una preocupació per un tema genuïnament americà, com la delinqüència i la immigració a la frontera sud.

Un tercer tema molt calent ha estat la sentència d'un jutjat d'apel·lacions sobre el concurs de creditors presentat el 2019 per Purdue Pharma, empresa farmacèutica propietat de la família Sackler. 

En virtud d'aquesta sentència es concedeix plena immunitat als membres de la família per plets passats i futurs en relació als opioids fabricats per aquesta empresa per la seva gran capacitat de generar addició i per haver matat mil·lers de nord-americans per sobredosi. D'entre els fàrmacs produïts per Purdue Pharma destaca l'Oxycontin, un calmant basat en l'heroïna que causa una grandíssima addició i que ha estat la causa de la mort de centenars de milers d'americans.

La sentència és efectivament històrica ja que els jutges, a canvi de la immunitat present i futura, sentencien la família (en una negociació molt discreta acordada entre les parts) al pagament de 6.000 milions de dòlars de la seva fortuna personal per tal de compensar els familiars de les víctimes (que en són moltes).

Els diners s'aportaràn a diversos fons (controlats per l'administració americana) i es destinaràn al tractament d'addiccions i a programes de prevenció. Segons els experts aquesta sentència (que ja és en apel·lació) no serà recorreguda pels demandats i per tant la probabilitat que els familiars de les víctimes comencin a cobrar és molt alta, però tot i així, els causants de la tragèdia (l'any passat hi ha haver 110.000 morts als Estats Units per sobredosi de droga) en surten del tot ben parats. 

Malgrat al final hi hagi diners per a les víctimes, en primera instància aquestes han estat ignorades i durant molt temps es van anar acumulant demandes contra l'empresa i la família propietària que ara finalment han vist la llum.

Als Estats Units, com a molts altres democràcies consolidades del món, el sistema és imperfecte i la banca sempre guanya, però no deixa que els matisos que ha inclòs la jutgesa a la sentència són un crit d'esperança contra la misèria de les dogroaddiccions i la immunitat perpètua i total dels causants de les misèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada