dissabte, 3 de desembre del 2022

Quan es prenen decisions equivocades (segona part)

Paul Krugman, premi nobel d'economia i columnista d'opinió del New York Times, en un article recent parlava de quan incomprensible li resultava la política de tolerància zero envers en Covid que practica el govern xinès.

Als ulls de tothom al món occidental, la Xina està seguint una política equivocada. És tan senzill com que trencant les regles del sentit comú, una política de total aïllament no provocarà la immunitat de ramat i no farà que a curt termini el país pugui recuperar una vida més o menys normal.

En el meu cas, que per motius professionals viatjava a la Xina un parell de cops l'any, no hi he pogut entrar des de novembre de 2019. Ni tan sols a principis de 2022 les ambaixades xineses concedien visats per a viatges de negocis. Només en casos excepcionals vinculats a la recerca la Xina ha estat concedint visats amb comptagotes, i amb confinament prèvi que fins no fa gaire era de 10 dies tancat a pany i forrellat en un hotel fins haver complert tot el confinament. 

Hi ha analistes que afirmen que aquesta política tan restrictiva, accentuada als darrers mesos, obeïa a la necessitat de tenir-ho tot sota control abans i durant la celebració del congrés del partit comunista xinès que ha tornat a entronitzar Xi Jing Pin com a líder absolut del partit i del govern xinesos.

Però les darreres actuacions del govern xinès han provocat una resposta de protesta inaudita al país, amb manifestacions i enfrontaments amb la policia no vistos des dels fets de la Plaça de Tiananmen el 1989. Efectivament el confinament del parc Disney de Shanghai (amb tots els clients dintre) o el tancament de més de 20.000 treballadors a la fàbrica de Foxconn, una de les que produeix iphones per Apple.

Una política totalment equivocada de control exhaustiu per part del govern ha provocat diversos efectes totalment contraris als previstos pel partit comunista. 

En primer lloc, la política de Covid zero obeeix també a amagar el fracàs en l'eficàcia de la vacuna xinesa, que els experts avaluen per sota del 65%. El percentatge de població vacunada no és ni de bon tros el que hi ha a Europa. L'orgull xinès els ha impedit la utilització de vacunes occidentals. 

En segon lloc, el control està provocant que l'economia xinesa ja s'estigui resentint dels constants tancaments per brots de covid. A determinades províncies, jo conec el cas de Shandong Province, al nord del país, hi ha constants tancaments d'empreses cada vegada que apareix un nou cas. L'aïllament de la Xina probablement hagi trencat el camí del país de convertir-se en un hub tecnològic i de I+D de primera divisió.

I finalment, el malestar entre la població civil, fa que la desconfiança amb un aparell de govern que ha tingut la població estrictament collada però amb un notable progrés econòmic als darrers 20 anys, hagi provocat aquesta situació de protestes que de ben segur ha desbordat el govern, que no podia pensar que una situació com la que s'està vivint els darrers dies es pogués arribar a produir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada