dimecres, 12 d’octubre del 2022

Vamos a volver al 36

Abans d'ahir al vespre el meu fill Adrià en va deixar veure un post d'Instagram de "El Mundo" en el que Donald Trump felicitava efusivament Santiago Abascal de VOX, com si fossin amics de tota la vida. En un món en el que qualsevol informació publicada a les xarxes pot ser veritat o mentida, o una mentida creada per intel·ligència artificia posant en una imatge de Donald Trump parlant qualsevol animalada, vaig pensar en un primer moment, il·lús de mi, que es tractava d'un "fake". Però malauradament estava molt equivocat.

El "twitt" s'enmarca en l'esdeveniment Viva 22 que VOX va celebrar a Madrid el diumenge 9 d'octubre, marcant agenda política.


L'acte va comptar amb convidats "virtuals" de luxe (hi van ser via vídeo), atenció: Roberta Meloni, Viktor Orban, Morawiecki i, com a estrella, Donald Trump. Déu els cria i ells s'ajunten. Un dels més grans referents de l'extrema dreta espanyola és un mentider que va deixar darrere el seu mandat presidencial uns Estats Units més fragmentat que mai, un intent de cop d'estat i una muntanya de causes judicials obertes (la darrera, el robatori de documents classificats de la Casa Blanca).

Hi ha una mena d'escenari de tempesta perfecta per a la proliferació desvergonyida de les ideologies d'extrema dreta. Segurament el colapse de les polítiques de la socialdemocràcia a molts països d'Europa, o al menys la percepció per a una part significativa de la població que la política convencional s'ha desentès de la realitat de la gent del carrer provoca fenòmens com aquests. La realitat és que l'extrema dreta ja governa a Suècia i ben aviat ho farà a Itàlia.

L'acte de VOX s'enmarca en aquella idea tan d'extrema dreta que una mentida repetida mil vegades acaba esdevenint una veritat, i es basa en estendre la idea que la democràcia està en perill i que cap recuperar-la (votant a VOX, és clar). Durant l'acte es va presentar el seu pla "España Decide" que inclou entre d'altres perles convocar referèndums sobre temes com ara la immigració, l'educació, l'aigua o la política energètica.

El més preocupant de tot però no és tant la ideologia (al capdevall de forma pacífica es pot defensar gairebé tot) sinó la convicció que pregonen als quatre vents que ells són els únics que poden salvar el món (en el cas de VOX, les essències d'Espanya, és clar). Abascal va pronunciar el seu discurs en un escenari en el que l'acompanyaven persones disfressades que representaven, entre d'altres, toreros, conqueridors i monjos, els personatges que segons VOX representen "el millor d'Espanya".

I per acabar, la cirera del pastís. Una actuació musical d'un grup anomenat "Los Meconios" cantant un tema composat el 2019 per un Youtuber que es fa dir "Infovlogger" (un tal Isaac Parejo) i que es titula, atenció "Vamos a volver al 36". I això fa molta por, perquè en la lletra d'aquesta cançó la idea de les dues espanyes que va acabar en una Guerra Civil el 1936, és més present que mai.

La lletra de la cançó profereix perles com les següents: "Somos la resistencia, somos fachas, los podemitas son la democracia. Si votas al PP eres franquista y si votas Bildu un pacifista. Tu enemigo es el dueño de Zara mientras le compras las bragas". 

El que fa por és que individus amb aquestes idees, pujats en aquesta "dinàmica positiva" que votar l'extrema dreta s'enmarca en la més profunda normalitat, puguin acabar guanyant o sent decisius a les properes eleccions al parlament espanyol. Hi ha qui, des de Catalunya, defensa el "quant pitjor, millor -per a la causa independentista-" i alguns veritablement desitgen, com a possible revulsiu a la desmovilització de l'idependentisme, una pujada al govern espanyol de VOX, o una coalicció PP-VOX. A mi francament, aquest escenari em provoca calfreds.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada