diumenge, 23 d’octubre del 2022

El serial del canvi d'hora

Com cada any, aquest mes d'Octubre -el proper cap de setmana- s'acosta una convenció estúpida que porta per nom "canvi horari a l'horari d'hivern" i que hores d'ara no només no entén pràcticament ningú en termes d'utilitat i racionalitat, sinó que tampoc pràcticament ningú no entén per què encara té lloc. 

Però continuem sotmesos -inexplicablement- a la burocràcia dels tecnòcrates de la Unió Europea i una vegada més, haurem de fer allò de canviar les busques dels rellotges analògics i l'hora dels digitals no intel·ligents, endarrerint-la de les 3:00 de la matinada a les 2:00 (allò que els experts anomenen "dormirem una hora més").

I no serà perquè des de la Unió no hagin repetit per activa i per passiva que s'hi està treballant i que es busca la manera de fer una "transició ordenada". Cosa que no entenc. El dia que es van substituir les monedes nacionals per l'Euro, l'1 de gener del 2002, es va canviar de la pesseta a l'Euro i prou. Els caixers automàtics van passar a expedir només bitllets de la nova moneda (la transició d'acceptar pessetes que es va fer durant un temps, són figues d'un altre paner). 

Això del canvi d'hora, desperta tanta controvèrsia que la Unió Europea ho va sotmetre a una consulta no vinculant el 2018 que va ser resposta per 4,6 milions de ciutadans, i que va finalitzar amb una aclaparadora victòria (84%) dels favorables a que s'acabés amb el canvi d'hora i la immensa majoria dels enquestats volien que l'horari es quedés en el d'estiu, el que deixa més hores de llum. 

Tot i que hi va haver un acord inicial per eliminar el canvi d'hora a nivell europeu, el març del 2019 el Parlament Europeu va acordar postposar la decisió definitiva fins l'any 2022. Vostès es creuen que abans de finals d'any hi haurà una resolució definitiva al respecte? Si hagués d'apostar em jugaria un pèsol a que no.

El que sí sembla clar és que, quan aquesta decisió s'acabi produint, cosa que succeirà més tard o més d'hora, a Espanya se la situarà on li toca per fus horari, és a dir, com que la major part de l'Estat es troba dins l' intèrval del Meridià de Greenwich, passarem a tenir l'horari de Portugal, Marroc o el Regne Unit, corregint així la barbaritat del dictador Franco quan va decidir que Espanya avancés el seu horari una hora per a tenir el matexi fus horari que el Führer Adolf Hitler i el Duce Benito Mussolini.

Només per això, ja pagaria la pena fer aquest canvi definitiu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada