dissabte, 1 de maig del 2021

Vacunes i patents

Que a aquestes alçades les vacunes contra la Covid autoritzades per l'OMS i les diverses agències mèdiques del món continuin protegides per patents em sembla un escàndol de magnituds estratosfèriques. 

Sóc un gran defensor del "copyright" en tots els seus sentits. Durant molts anys vaig patir l'efecte pervers de fotocòpies il·legals del "Suïcidi involuntari" i del "Doble Parella", com també vaig ser sempre un defensor militant de la necessitat de prohibir les descàrregues il·legals de música i llibres via programes d'intercanvis tipus "Emule" i similars que van proliferar als anys 90 i primers dels 2000.

Però en el cas de les vacunes estem parlant d'una cosa completament diferent.

En primer lloc, i com a premisa més important, estem parlant de la vida d'éssers humans que no cal dir-ho estan (o haurien d'estar) per damunt de qualsevol patent. Sóc dels que em crec, segurament de forma ingènua, la màxima que diu que "la vida no té preu". Estic totalment d'acord en un tipus d'alliberació de pantents de vacunes temporal per aconseguir com a mímin aturar la mortalitat que està causant estrallalls a la Índia i bona part de Sud-Amèrica, en particular al Brasil.

En segon lloc perquè convé a tothom tenir l'expansió del virus i la seva mortalitat de les vacunes sota control per a permetre tot el planeta recuperar quan abans millor la vida que teníem abans de la pandèmia. Si hi ha inmunitat de remat a mig planeta però a l'altre no, la pandèmia es perpetuarà. Els casos més recents i emblemàtics en són la detecció de la variant índia del virus aquesta setmana a França. Els virus venen en avió. Aquesta realitat sembla que encara passi desapercebuda als politics que decideixen sobre les nostres vides.

En tercer lloc perquè el finançament de les vacunes aprovades avui al món "civilitzat" segons la prestigiosa revista "The Lancet" (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00503-1/fulltext) ha tingut fortíssimes aportacions públiques, és a dir, que s'han finançat parcialment amb els nostres diners. Les xifres, atenció, no són negligibles:

1. GlaxoSmithKline i Sanofi Pasteur: 1.740 milions d'euros

2. Novavax: 1.740 milions d'euros

3. AstraZeneca - Oxford University: 1.400 milions d'euros

4. Johnson&Johnson i Biological E: 1.250 milions d'euros

5. Moderna: 800 milions d'euros

6. Pfizer i BioNTech: 370 milions d'euros.

Sorprenent que aquestes dades no apareguin a la premsa generalista, oi? Un escàndol, com escrivia al primer paràgraf.

Una altra dada rellevant de com som els humans. L'organització Knowledge Ecology Inernational i la OMC publiquen un informe dels suports i rebutjos a la suspensió temporal de patents relacionades amb la COVID-19. No endevinarien mai el posicionament per països...

Tots els països de l'Àfrica, Àsia (Xina inclosa) i Centre i Sud-Amèrica (amb la -és clar- excepció del Brasil) patrocinen o donen suport a la suspensió temporal de vacunes. Qui no hi està d'acord? Doncs sí: ho han endevinat: Europa (Espanya inclosa), Austràlia, Japó, els Estats Units i el Brasil. Una altra cara del mateix escàndol.

Penso que per (raó número 1) humanitat, visió estratègica a mig termini (raó número 2) i perquè les vacunes les hem finançat amb quantiosos fons públics (raó número 3) necessitem que països com La Índia puguin produir la vacuna (una de les potències mundials en capacitat de fabricació de vacuna però que no pot produir les que he mencionat abans per protecció de patent), el més aviat millor. 

No és només per generositat, hauria de ser per pura supervivència. Però sembla que la miopia de curt termini dels nostres gestors no deixa veure els arbres enmig del bosc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada