dimecres, 5 de maig del 2021

Els beneficis de Pfizer

En el meu darrer article defensava la necessitat de suprimir -temporalment- les patents sobre les vacunes contra la Covid19. Avui, després de la publicació dels beneficis quatrimestrals de l'empresa Pfizer, fins i tot els Estats Units acaben de demanar -ara mateix, mentre escric aquest article, notícia d'agències- la supressió temporal de les patents. I els Estats Units no són precisament un actor secundari en aquesta situació de repartiment mundial de vacunes basat de forma gairebé exclussiva en la capacitat de compra. Penso que això continua sent una quimera, però tan de bo m'equivoqui.

L'any 2020, Pfizer va reportar uns beneficis -atenció a la xifra- de 9.600 milions de dòlars, al canvi actual, uns 8.000 milions d'euros.

Una xifra astronòmica, en la que les vendes de vacunes aporten una contribució encara molt petita. És de justícia dir que Pfizer va refusar els fons federals pel desenvolupament de la vacuna (sota un pla del govern dels USA anomenat "Operation Warp Speed"), no així el seu soci BioNtech, que va rebre un suport econòmic substancial del govern alemany (370 milions d'euros). A tot això cal afegir que les dues companyies van rebre suport de l'organisme públic del govern federal  The National Institutes of Heath amb qui BioNtech té un acord de llicència del que -òbviament- Pfizer ha gaudit. Per tant, de forma indirecta Pfizer ha rebut suport públic en el procés de desenvolupament i patent de la vacuna.

Ahir es va fer públics els resultats de Pfizer del primer trimestre de 2020, disponibles a la seva pàgina web (https://s21.q4cdn.com/317678438/files/doc_financials/2021/q1/Q1-2021-Earnings-Charts-FINAL.pdf).  Només en vacunes Covid van facturar 3.462 milions de dòlars, un 25% dels ingressos totals de la companyia, amb marges de beneficis per aquest segment no declarats en xifres absolutes però en tot cas, anunciat que el marge de les vacunes està pel damunt del 26% segons estimacions de The New York Times, uns 900 milions de dòlars. Impressionant.

No és estrany. El preu al que Pfizer està venent cada dosi de vacuna oscila entre els 19,5 dòlars per unitat que han pagat els Estats Units (on Pfizer ha venut fins ara dos terços de totes les vacunes que ha fabricat) i els 30 dòlars d'Israel, que va primar la disponibilitat immediata de dosis que permetessin la vacunació massiva a la negociació del preu, a diferència del que va fer la Unió Europea.

I, com a conseqüència de tot plegat, una situació de facto completament esfereïdora: qui té diners per pagar té vacunes i qui no en té, no.

Fins a mitjans d'abril, els països "rics" s'han garantit més del 87% del total de les més de 700 milions de dosis de vacunes contra la Covid19 dispensades arreu del mon,  mentres que els països "pobres" n'han rebut només el 0,2%, segons la OMS. En promig als països rics una de cada quatre persones ha rebut com a mínim una dosi de la vacuna, i als països pobres una de cada cinc-centes.

Malgrat totes les declaracions d'intencions dels portaveus de Pfizer i els anuncis de cooperació altruïsta que publiquen al seu lloc web, la realitat és tossuda i qui dirigeix el món és el capital i les empreses cotitzades. 

Una acció de Pfizer valia 36,8 dòlars a començaments d'any, avui es cotitzava a 40, una revalorització del 9% en només 4 mesos. La companyia preveu aquest any els beneficis més elevats de la seva història. La resta és només bla, bla, bla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada