divendres, 1 de setembre del 2017

"El Periódico de Catalunya" o com es fabrica la postveritat

No puc deixar de mostrar la meva enorme perplexitat per aquest exercici de postveritat que s'ha entestat en inventar i defensar a mort el diari "El Periódico de Catalunya" en relació a la informació que suposadament els serveis secrets nord-americans van passar als Mossos d'Esquadra i d'altres cossos i forces de seguretat de l'Estat alertant d'un possible i imminent atac terrorista a Les Rambles de Barcelona.

Em costa creure que no s'adonin del ridícul que Grup Planeta, propietària del diari, està fent amb tot aquest entestament d'una noticia que, enxampada la manipulació (per no dir directament la falsetat), segueixen manipulant per fer-ne la bola més grossa, i per tant, cada vegada menys creïble. Es pensen els de "El Periódico" que els ciutadans som idiotes? Ens tracten com a tals? No tinc resposta clara però m'inclino a pensar que alguna cosa hi ha, de menyspreu intel·lectual envers els seus lectors.

D'entrada, perquè malgrat el seguit de contradiccions i evidents manipulació de continguts, continuen insistint. Aquest és un fragment de la notícia que apareix a la portada digital del diari de fa uns minuts, i que reprodueixo literalment:

"Este fragmento corresponde a la comunicación original remitida por los servicios de inteligencia de Estados Unidos al CITCO (Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado) que confirma que los Mossos d'Esquadra fueron avisados por ellos el 25 de mayo sobre el riesgo de atentado en la Rambla y otros lugares turísticos de Barcelona. Por expreso deseo de la fuente informativa de este diario y para proteger su identidad, EL PERIÓDICO accedió este miércoles a difundir en su edición 'online' y en la edición impresa de este jueves la misma nota, pero retocada tipográficamente. La fuente informativa hizo el miércoles dos demandas al respecto. La primera era omitir o tachar el resto del texto original, que incluye determinados códigos y números de referencia. La segunda petición de la fuente, recibida a última hora del miércoles, poco antes de la publicación de la información en la edición 'online' y del cierre de la edición impresa, fue sustituir la familia de letra original por otra cualquiera. EL PERIÓDICO consideró razonable acceder a ambas demandas y así lo hizo."

Home, la notícia en sí, ja fa un evident farum de manipulació, però si es llegeixen les notícies anteriors que sobre el mateix afer ha vingut publicant el diari, la cosa ja directament put  a "fabricació de notícia en un exercici de postveritat de becari de primer any de periodisme en practiques estivals".

A més a més, deixem-nos d'històries i posem-nos a donar quatre arguments raonables:
1. Els serveis d'intel·ligència americans no contacten amb una policía autonòmica catalana ni amb la de Bolullos de la Mitación (Sevilla), per pur sentit comú, ho fan en tot cas amb els serveis d'intel·ligència espanyols (CNI).
2. Recordem que posats a no ser ningú en el panorama internacional, els Mossos ni tan sols formen part de l'Europol.
3. L'atemtat de La Rambla no era el pla "A" dels terrorites, sinó el pla "B", per tant, tot i que els serveis d'intel·ligència americans són molt Intel·ligents (en majúscules), valgui la broma, no podien saber que als "xapusserus" d'Alcanar els explotarien les 120 bombones de butà que pensaven fer esclatar a la Sagrada Familia.
4. El ministre de l'interior espanyol i el conseller d'interior català, han anat a l'únison per defensar la coordinació dels diferents cossos policials, i no he sentit ningú del ministeri dir que el 25 de maig es va informar als Mossos d'una alarma d'atemtat creïble que procedia dels serveis d'intel·ligència dels USA.
5. L'actuació dels Mossos post-atentat va merèixer l'aprovació de tothom, sense excepció.
6. I encara que això de la CIA fos cert, que no ho és, .....per què "El Periódico" s'entesta en desacreditar l'actuació dels Mossos? Què hi guanya? Qui hi guanya? Que no han de continuar protegint-nos contra possibles futurs atacs gihadistes?

És que a l'Enric Hernández -que no va tenir cap problema en publicar a tota pàgina i en portada una foto de Les Rambles amb víctimes acabades d'assassinar- ha tingut un atac de gelosia per l'inesperat protagonisme assolit pel major dels Mossos?

O no serà pas un possible cas de clavegueres del periodisme contra el moviment independentista? No m'agrada pensar malament, però tot aquest afer fa tanta pudor de socarrim que m'inclino a pensar que això de les clavegueres té força plausibilitat.

Sort que d'una forma o altra, al Procés, al menys informativament parlant, li queden tres telenotícies.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada