dilluns, 25 de setembre del 2017

Trencar la tensió

Diria que és la primera vegada en cinc anys que utilitzo un infinitiu en un títol d'article, que dit sigui de passada, no és d'una excessiva ortodòxia periodística, però en aquests temps de fatalisme, fanatisme i polarització, una mica d'anàlisi optimista crec que es fa del tot necessària, en aquesta partida d'escacs Rajoy-Puigdemont, "status quo" versus "trencadís gaudinià" que s'està jugant en -ara ja- tot el territori peninsular ibèric (el terreny de joc ja ha saltat, entre algunes d'altres, a Madrid - ciutat- i a Saragossa -ciutat-).

Moltes persones em demanen l'opinió respecte de si aquest diumenge es podrà votar o no. Evidentment votar amb garanties és absolutament clar que no (no ho pot ser un un referèndum no acordat amb l'Estat). Madrit -concepte- ja ha guanyat la partida desmuntant, maldestrament, però desmuntant en definitiva, la infrastructura del referèndum. Aquesta és una realitat i qui no ho vulgui veure és que és cec. Jo pensava fa uns quants dies, després de veure imatges de l'espectacular desplegament de policia i guàrdia civil a Catalunya, que el que es disposaria és un operatiu bloquejant l'entrada als col·legis electorals per evitar que les meses es puguin constituir. Però ara no tinc tan clar. No volen la mala imatge de policies vetant les urnes (especialment després de la darrera instrucció de Fiscalia als mossos demanant la identificació dels membres de les meses electorals) però saben que el resultat no serà homologable internacionalment... 

Malgrat la tensió, malgrat una certa (o gran) polarització i divisió, malgrat les mitges veritats dels uns i dels altres (i la vergonya de la premsa cavernària que no para de dir mentides) no deixa d'haver-hi al cim de tot plegat una pàtina d'histrionisme i conya que resta un munt de dramatisme.

Circulen per la xarxa whatsApps suposadament transcendents sobre ideologia (en Català i en Castellà), que després d'una gran parafernàlia tipus "yo últimamente he opinado muy poco en este grupo de wasap que compartimos por diferentes razones,....pero hay cosas que me indignan y me obligan a expresar mi personal opinión, y que espero que no ofenda a los miembros del grupo que piensen de forma distinta......y sin ningún interés ni afán de ofenden a nadie, ni a los que no estén de acuerdo a mi criterio y punto de vista.......sin intención de polemizar, yo sinceramente pienso que" i quan t'esperes la traca final, acaba dient: "es ilógico que haya gente a la que no le gusten los chicharrones". En Català, el final diu "penso que és lògic que hi hagi gent que no li agradi però a mi, el fitxatge de Pauhinho em convenç"...

Afegim-hi les conyes sobre el creuer Piolet (promugudes fins i tot per membres de la guàrdia civil) i els vídeos i centenars d'acudits que se n'han fet. Sumem-hi els clavells oferts als membres de policia i guàrdia i l'estoïcisme amb que aquests aguanten el tipus -segurament més d'un tindria ganes de començar a arriar un jec d'òsties....- i barregem-ho tot plegat amb la conya que fins i tot es fa a la resta d'Espanya (el "Despacito" d'en Luís Fonsi sobre el Procés -divertidíssim-; un company de feina em parlava de xavals d'un poble proper a Calataluy que cubata en mà aquest cap de setmana saltaven als bars a crits de "Votarem, votarem").... i tindrem un còctel anomenat "desdramatització".

Sóm al Segle XXI, el segle de la immediatesa, de les xarxes socials, on posar portes al camp és del tot absurd, on si es clausura un canal, aquest és accessible al cap de cinc minuts per internet; si es tanca un lloc-web, i haurà un servidor fora de la jurisdicció d'un determinat estat que la tornarà a divulgar. Malgrat la manipulació i la mentida, sempre hi ha finestres per les que saltar, tan d'un cantó com de l'altre.

Prova també que el Procés no acaba de fer por a ningú és que les borses europees en general i l'espanyola en particular no s'han ressentit dels esdeveniments (la baixada d'avui obeeix més als mals resultats d'Inditex que a altra cosa), i que malgrat les declaracions, contra-declaracions, fiscalies, veritats, post-veritats i mentides, la vida continua girant.

Continuarà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada