dimecres, 11 de desembre del 2013

Recentralització

La campanya per a retornar el poder a l'Estat i buidar de contingut les Autonomies fa molt temps que va començar. De fet el primer intent a principis dels anys 80, després del fallit cop d'estat del tinent coronel Antonio Tejero Molina es va dir LOAPA. Aleshores però, en un contexte on la Justícia (en majúscula) estava molt menys polititzada, el Tribunal Constitucional va acabar aturant l'intent de recentralització.
 
L'arribada al poder d'un PP amb majoria absoluta després de l'enorme despropòsit institucional i polític que va suposar el govern de Rodríguez Zapatero (ara també curiosament apuntant a la moda de firmar llibres que escriuen negres per a ells) ha donat majors ínfules a aquesta posició.
 
I de fet, a l'igual que en el cas de la LOAPA, aniquilat de facto el problema separatista basc després de -també despropòsit- el malanomenat Pla Ibarretxe, aquesta recentralització només es fa pensant i mirant a Catalunya. A Euskadi, que centralitzin o descentralitzin els importa, escrivint col·loquialment, tres bledes. Ells tenen el concert econòmic, i aquesta és, pels bascos, la veritable independència. Tan fa si les carreteres o les presons són de l'Estat: ells van a la seva i tots van a la una (a diferència de la nostrada pàtria).
 
Un dels bancs de proba del buidatge autonòmic és el País Valencià, ara anomenat oficialment, en LAPAO, Comunidad Valenciana, o per deixar-ho més bonic, Comunitat Valenciana. L'Albertito Fabra, amb el seu posat de bon noi va fent feix, i tirant de llagrimeta i dels pobrets nens que no tindran escoles ni hospitals, destrueix a cop de decret llei un dels potencials puntals de la llengua i cultura valenciana, la RTVV (i dic potencials perquè només va servir a aquesta finalitat la darrera setmana de la seva vida, quan el Consell d'Administració anomenat pels polítics va desaparèixer d'escena).
 
En Fabra, braç executor d'un PP que se sent valent a les enquestes, està buidant de contingut real l'autonomia, amb l'excusa que no hi ha diners i que cal evitar duplicitats. La desaparició de RTVV és només un exemple, però tenim la privatització de la sanitat, l'abandonament de les activitats de recerca (Intitut Príncep Felip), la proposta de disminució del número de diputats al Parlament Valencià i tants altres.
 
Tot es fa per aniquilar el fet diferencial català, fins i tot com escrivia en aquest mateix blog fa un temps, utilitzant la guerra bruta. Ha arribat un moment en que la "conllevanza de los catalanes" que escrivia Ortega i Gasset, ha arribat a límits que Castella no està disposada a acceptar. Parteixen de la premisa conceptual que la història està falsejada pels nacionalistes excloents i la falta d'intervenció en el sistema educatiu (i s'inventen un Wert, procedent per línea directa de la FAES) i segueixen sense entendre per què algú es vol separar de la gloriosa pàtria de la División Azul. Són maneres de veure-ho.  
 
Amb l'ofec econòmic i el xantatge permanent com a base, Castella utilitza el falaç argument de la por econòmica per a justificar que no cal un Meteocat si ja hi ha un Instituto Nacional de Meteorología. Per aquesta regla de tres, no caldria res de res de res, només un Estat central plenipotenciari, com encara no fa tants anys.
 
Aquesta recentralització obeeix, per part de Castella, a la por fàctica del que està passant a Catalunya. Saben de sobra que ara no poden treure els tancs, i el cas escocès, portat amb intel·ligència i habilitat extremes per part d'en James Cameron, no ajuda els espanyols a trovar reconeixements. Per això juguen l´única carta que es pensen que poden jugar, la de la coacció i la de guanyar temps fins que escampi.
 
Però això ja no te volta enrerre. No tinc capacitat per a visualitzar com acabarà tot plegat però el que és segur és que la via de la recentralització no reeixirà a Catalunya, i que passi el que passi, ja mai res serà com abans.
 
  
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada