dijous, 12 de gener del 2023

Realitats que no es poden amagar

Que en els països on no hi ha democràcia la informació és vilment manipulada pels aparells d'informació (desinformació) dels Estats és una evidència. Però que no es poden posar portes al cel i les mentides a gran escala no es poden amagar en un món tan global també és una altra evidència.

El govern xinès menteix cescaradament en relació a l'impacte del virus, om ja vaig escriure fa uns quants dies. Avui mateix, el NYT, en el seu apartat de seguiment de l'evolució de la Covid (amb la informació que proporcionen els països) informa de 7.255 casos per dia a la Xina (una incidència de 0,5 per cada cent mil habitants). Per tal que ens fem una idea, a Espanya, on fa molts dies que ja no sentim a parlar del virus de forma regular, la incidència, segons la mateixa font, és de 2,8 per cent mil habitants, és a dir, 5,6 vegades superior que a la xina. Algú s'ho creu?


El lloc web oficial pel seguiment estadístic de la malaltia, de la John Hopkins University, publica una xifra de 1.607 morts els darrers 28 dies, mentre que a França la xifra és de 3.071 o a Alemània, de 4.061...Algú es creu els morts xinesos? Jo no.



Acabo de tornar de Frakfurt, on he assistit a la Fira Heimtextil, el més gran esdeveniment de textil-llar que es celebra al planeta, amb una tradicional gran presència d'asiàtics en general i de xinesos en particular. Com sigui que Xina ha autoritzat els seus nacionals a viatjar a l'exterior, per evitar conseqüències majors, com ara una revolta de dimensions desconegudes, he tingut l'ocasió de parlar amb molts dels meus amics xinesos. La realitat sempre és superior a la ficció o la mentida.

Si avui mentre esmorzava, la CNN informava de les cues de vehicles funeraris a les morgues d'algunes ciutats xineses amb fotografies fetes per satèlit, un dels meus amics xinesos, de Qingdao (una ciutat de sis milions d'habitants) m'informava que les cues per a incinerar cadàvers a la ciutat són d'una setmana, i em reconfirmava que als hospitals falta oxígen i medicines. Segur que tots recordem les imatges de New York, el març del 2020, de cadàvers emmagatzemats en camions frigorífics per falta de mitjans per a gestionar les morts massives. És clar que aleshores no hi havia vacunes. Que és més o menys el que succeeix a la Xina, amb l'única vacuna permesa, la Sinovac, que té una eficàcia estadística d'un 52%,

Això és el que està passant exactament a la Xina a dia d'avui. I com preveu l´Organització Mundial de la Salut, aquesta situació anirà a pitjor -especialment com a conseqüència de la proximitat de l'Any Nou Xinès, esdeveniment que provoca el major moviment de persones del planeta en el més curt espai de temps-. L'OMS calcula que el peatge de morts de la Xina ratllarà no menys d'1,5 milions de persones fins que el país aconsegueixi l'immunitat de grup.

I això serà així digui el que digui el govern de Xi Jinping i la seva xarxa de mentides i desinformació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada