dimarts, 13 d’abril del 2021

Les arnes de les reialesa britànica

És -o era fins no fa gaire- comunament acceptat a nivell de la Vox Populi que els ciutadans britànics se senten molt a gust amb la seva monarquia, institució que majoritàriament aproven i respecten com a símbol distintiu de la Gran Bretanya, de la que se senten orgullosos. Només mencionaré tres dades recents que ho acrediten. 

La primera, la polèmica mundial però sobre tot a la Gran Bretanya desfermada arran de l'entrevista concedida als Estats Units per Meghan Markle i Harry Windsor a la popular periodista Oprah Winfrey el passat mes de març. La majoria de la població es va declarar consternada per unes declaracions de racisme que no es creuen i que malmeten la imatge de la monarquia.

La segona, una enquesta de la prestigiosa empresa IPSOS de 2016 que acreditava fa cinc anys un suport a la monarquia britànica per part de la població de més del 76%, un percentatge aclaparador (sobre tot si ho comparem amb el que passa a Espanya, tot i que no hi ha dades recents ja que el CIS va deixar de preguntar sobre la monarquia a les seves enquestes el 2015...).

I la tercera, més simbòlica, el funeral de la Diana Spencer, princesa de Gal·les, el 31 d'agost de 1997, que tot i separada del seu marit un any abans, va tenir una assistència espontània al carrer de més de 2 milions de persones i un funeral televisat que va ser seguit per més de 700 milions de persones a tot el món.

Però alguna cosa deu estar canviant als darrers anys, i segur que l'entrevista del príncep Harry als Estats Units hi deu haver ajudat. La mostra més evident d'això són les queixes de milers de ciutadans a la BBC (una secció del seu web permet opinar sobre els continguts de la cadena pública) quan la cadena de televisió, com els canals de ràdio, van suspendre la seva programació habitual per a fer una programació especial gairebé hagiogràfica sobre el príncep Felip d'Edimburg, consort de la reina Isabel durant 73 anys durant bona part del cap de setmana del 10 i 11 d'abril. 

Pel que s'ha fet públic, la BBC va veure la seva pàgina web col·lapsada com a conseqüència de la resposta absolutament massiva de queixes de ciutadans molt emprenyats a una enquesta preguntant sobre la cobertura de la mort del príncep Felip. Alguns programes icònics com una final de Masterchef o diversos partits de futbol van caure de la graella a canvi de glosar la vida, obra i miracles d'un senyor de 99 anys que ni tan sols va arribar a ser rei. L'enquesta va acabar essent retirada.

BBC One va perdre un 6% de la seva audiència entre les 19 i les 23 hores del divendres 9 d'abril i la BBC Two va perdre, la mateixa nit un 65% de la seva audiència. Similars caigudes d'audiència van patir les televisions privades ITV (-60%) i Channel 4 (-8,5%).

Semblaria doncs que als britànics del segle XXI, si els donen a escollir entre monarquia i futbol o monarquia i entreteniment, ho tenen més que clar. Tinc curiositat antropològica per saber quin seria el resultat si es fes una enquesta avui sobre el grau d'acceptació de la monarquia fins ara menys qüestionada del planeta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada