dissabte, 17 de desembre del 2016

Trump no enganya

Alguns deien que Donald Trump es moderaria conforme anés prenent consciència del que representa ser president dels Estats Units, però la majoria del seus seus actes semblen anar en sentit contrari i reforcen la idea que la seva presidència serà -si més no- molt complicada tant a nivel de relacions exteriors com a nivell interior.

Aquests darrers dies s'han anat coneixent les persones que va agafant  com a membres del seu gabinet, i la veritat és que la cosa promet.

De tots els nomenaments que s'han sabut fins ara, el resum podria ben ser: un govern format per persones majoritàriament riques, majoritàriament blanques, majòria de sexe masculí, sense -o amb molt poca- experiència de govern. La cosa promet, però de debò.

Només per fer-se'n una petita idea, el patrimoni acumulat de les persones nomenades fins ara, suma un total de 6.000 milions de dòlars (6 bilions, en terminologia anglosaxona), i entre les persones contractades hi ha 2 bilionaris (és a dir, amb patrimonis de més de 1.000 milions de dòlars) i 9 milionaris.

Només per fer-se'n una petita idea, dels nominats al gabinet de Donald Trump hi ha un 78% d'homes i un 83% de persones de raça blanca, i només el 44% tenen experiències prèvies de gestió pública.

Trobo que la paradoxa és sensacional. Trump ha reclamat el vot dels obrers empobrits (molts dels quals blancs, això sí) i l'ha obtingut de forma massiva, i el resultat és que un vot de persones que a Europa interpretaríem com de centre-esquerra o esquerra moderada tindrà com a resultat un president bilionari envoltat d'amics seus milionaris. Els detractors de Hillary Clinton li recriminaven la comoditat amb la que es movia pel món de Wall Street i la realitat, tossuda, diu, que alguns taurons de Wall Street són els que dirigiran els destins dels Estats Units durant els propers quatre anys (si un "impeachment" no ho impedeix).

Entre els nomenats destaca Rex Tillerson, Conseller Delegat d'Exxon Mobil i intím amic de Vladimir Putin, com a Secretari d'Estat (el càrrec que ocupava Hillary Clinton precisament), i Scott Pruitt, administrador de la  EPA (Environmental Protection Agency), un negacionista que diu públicament que el canvi climàtic és un invent dels xinesos.....Només aquests dos nomenaments són una mena de premonició de com por arribar a anar tot plegat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada