diumenge, 4 de desembre del 2016

Europa a la corda fluixa

Diuen les enquestes en relació al referèndum que avui voten els italians a instàncies del seu president del govern Mateo Renzi, que la cosa està molt empatada, que va del "canto d'un duro" i que hi ha moltes probabilitats que l'acabi perdent.

Segurament com a conseqüència d'això l'acabarà guanyant, si hem de fer cas als estrepitosos fracassos de la demoscòpia mundial durant aquest any 2016.

Bé, bromes al marge, sembla que als nostres polítics els agrada jugar amb foc. Una vegada més, no es tracta només d'un referèdum per reformar el senat italià (una altra cambra gerontocràtica i inútil com la que hi ha a Espanya), racionalitzar la funció pública i recentralitzar competències, que també, però del que es tracta sobre tot és refrendar la política del propi Renzi.

A l'igual que en el cas de Cameron, Mateo Renzi ha volgut posar a prova el suport que té entre els italians, cercant un vot que ha personalitzat exactament igual que va fer Cameron ("o jo o el caos"), ja que ha dit, alt i clar, que en cas que perdi dimitirà com a primer ministre, Itàlia s'abocarà a noves eleccions i ja tornarem a tenir al cim de la taula les amenaces populistes de Forza Italia, Beppe Grillo i el "Movimento Cinque Stelle" i la xenofòbia de la Lega Nord. No sóc un expert en política italiana, però tot això no augura res de bo per la continuació de la construcció europea.

S'ha jugat amb foc a l'igual que es va fer a la Gran Bretanya en el cas del Brexit, i els britànics (al menys els més assenyats i menys populistes) es van acabar cremant. Només falta que demà ens anuncïin que Renzi ha perdut el referèndum per a continuar cap aquesta deriva antieuropea que sembla que està arrasant Europa.

Si, per acabar-ho d'adobar, l'extrema dreta guanya les eleccions a Àustria (cosa també que té una alta probabilitat d'ocurrença), veig davant nostre un perill molt i molt real que seria un grandíssim desastre per l'Europa que coneixem avui: una victòria  de Marine Lepen i el Front Nacional francés, a les eleccions presidencials del maig de 2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada