diumenge, 6 de març del 2016

Lloguer d'ossos panda


Aquesta darrera setmana he estat a la Xina per motius professionals. Ja he explicat d’altres vegades que els focus informatius als mitjans d’informació a la Xina tenen poc a veure amb els dels mitjans Europeus o Nord-americans. Molt poc es parla de la campanya presidencial als Estats Units i Europa només surt a les teles i en prensa per a explicar-ne la crisi dels refugiats Sirians a Grècia. Les notícies pre-eminents d’aquesta setmana són les del congrés del Partit Comunista i la presentació del 13è pla quinquenal 2016-2021, a la que es dediquen pàgines i pàgines i hores i hores de noticiaris, tots convenientment passats pel filtre de la censura, que va de mal en pitjor. Aquesta vegada la curiositat més rellevant deu ser la prohibició total dels congressistes de fumar (fins l’any passat hi havia zones habilitades per fumadors al palau de congressos on es celebrava l’esdeveniment).

Però de les notícies de consum intern que més m’han cridat l’atenció hi ha la del lloguer de dos ossos panda a un centre de conservació de la natura de Corea del Sud. Llegeixo que un mascle de tres anys i mig i una femella de dos i mig, tots dos madurs sexualment (els mascles de espècie, maduren sexualment més tard que les famelles; en el cas dels Sapiens Sapiens hi ha mascles que no maduren mai), han estat llogats per un periode de 20 anys, amb finalitats formatives i per a estimular la procreació dels dos ossos.

El més interessant és que al “pack” hi va una cuidadora durant sis mesos que s’assegurarà de la perfecta aclimatació de la parella al nou hàbitat. Com tot el que fan els xinesos, aquest “préstec” no és de franc, per això he utilitzat la paraula “lloguer”. El preu? La mòdica xifra d’un milió de dòlars per any. Ara que les reserves de divises de Xina estan començant a disminuir, se les empesquen de tots colors per a fer diners.

Els ossos panda, a més a més de ser un dels grans símbols de la Xina, s’han convertit també en una font de generació de divises, o sigui que ara que els ha arribat la crisi, els pobres panda també posen el seu grau de sorra en les exportacions del país.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada