dissabte, 12 de març del 2016

Quan morir-se és car

Es ben sabut que a la ciutat de Girona, i a tantes altres de la Península Ibèrica, la mort és un monopoli de la multinacional Mémora, empresa que pertany a la societat de capital risc britànica 3i. Aquests darrers dies, Mémora torna a estar d'actualitat a casa nostra perquè els partits de dretes de la ciutat de Girona, es a dir: Ciudadanos, Convergencia i el PP, han fet front comú per evitar que la moció de la CUP de fer de la funerària un servei públic, ha estat rebutjat.  De fet, res que no ens hagi d'estranyar, venint de la dreta.

Mémora, actualment amb seu a Barcelona,  va facturar l'any 2015 la no gens despreciable xifra de 172 milions d'euros, va efectuar més de 46.000 "serveis" (en diuen de forma molt eufemística, tot i que sospito que els "serveis" deuen voler dir enterraments i incineracions, vaja, però ja se sap que les mercantils políticament correctes, sobre tot si es tracta de multinacionals, mai no diuen les coses pel seu nom). Òbviament, m'ha estat del tot impossible esbrinar el benefici de l'empresa, però la intueixo alta, sobre tot si tenim en compte el preu que cobren pels seus serveis.

A Girona, on Mémora opera en absolut règim de monopoli (escandalòs, tractant-se d'un servei fonamental pels ciutadans), morir-se costa un promig de 4.600 Euros (l'empresa "matitza" 3.800 Euros més IVA, com si al ciutadà del carrer, que no se'l pot deduir, li importés tres bledes la distinció), però estem parlant d'un servei mig, que en ja majoria de les ocasions s'enfila fàcilment per sobre dels 6.000 Euros.

Curiosament, a Figueres, on aquest monopoli no existeix, el preu mig d'un enterrament no supera els 2.800 Euros, que és més o menys el que costa morir-se a Perpinyà (i a la resta de França).

Entrar al lloc web de Mémora és com entrar en el món de la irrealitat, on tot és, més que políticament correcte, bonic, blanc, lleuger, livià, gairebé eteri. I si tens la mala sort de morir-te fora de la Península no cap patir, Mémora Internacional et porta a casa, en un taüt fabricat en una empresa propia, Eurocoffin, que al web publiciten de la següent manera (no disponbile en Català, la part de Mémora internacional": "Eurocoffin....destaca por su innovación, sostenibilidad, alta calidad y la posibilidad de ofrecer la máxima personalización a los productos que ofrecemos".

No aconsegueixo comprendre com els nostres Ajuntaments, que paguem amb els nostres impostos permeten que es perpetuin situacions de monopoli que no fan altre que maximitzar el benefici d'una multinacional i costar -injustificadament- un munt de diners als ciutadans.

Un veritable escàndol, això sí, legal i amb tots els permisos.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada