dijous, 24 de març del 2016

De medalles i d'altres misteris

Llegeixo ahir a l'Ara que l'Ajuntament de Barcelona ha votat una moció per a retirar a la infanta Cristina de Borbó la medalla d'or que la ciutat li va concedir fa gairebé vint anys, quan es va casar a Barcelona amb l'aleshores jugador de hándbol, Iñaki Urdangarin, i que simultàniament la Comissió de Presidència ha acceptat la renuncia i restitució física de la medalla d'or que Jordi Pujol va presentar el Juliol del 2014, després del reconeixement i publicació de les seves corrupteles andorranes.

Tot això em sembla fantàstic i fins i tot de sentit comú (sembla evident que -i perdoneu-me la vulgaritat, una vegada se'ls hi han vist els ous és molt fàcil dir que són mascles), però el que em pregunto com a pas previ, és el criteri d'adjudicació de medalles d'or de ciutats, sigui Barcelona, Madrid (ciutat, no concepte), Vladivostok o Koudougou (Burkina Fasso).

Segur que deu haver-hi algun tipus de criteri protocolitzat, una llista de mèrits, un jurat, no sé, algun catàleg de fets objectius que permeti fer entenedor al comú dels mortals els mèrits que una determinada persona ha fet per tal de merèixer aital distinció.

He volgut fer la prova i me n'he anat al lloc web de l'Ajuntament de Barcelona, i he cercat durant una bona estona, tant a l'apartat de Transparència i al del Plenari, i a cap dels dos he trobat cap referència sobre el tema. Després he anat a Premsa, i aquí, posant l'expressió "medalla d'or" al cercador, m'han sortir 1120 resultats, però ailas! només són comunicats de premsa. Total, que pel que sembla la transparència no arriba pas tan lluny com per explicar com va això de les medalles.

Però gaire, gaire ben muntat no ho deuen tenir (o no ho devien tenir quan es van concedir les medalles als distingits Cristina de Borbó i Grecia i Jordi Pujol i Soley).

Jo voldria entendre que les medalles d'or s'haurien de concedir a persones que han fet una contribució molt positiva amb ciència, cultura, integració, medicina, recerca, o fets veritablement rellevants i de valor afegit per les ciutats que les concedeixen...

Perquè si l'únic mèrit que va fer la reial esposa de l'Urdangarin (a part de ser reial) va ser casar-se a Barcelona i si l'únic mèrit que va fer l'ex molt honorable que ara ja no ho és, va ser ser president de la Generalitat, anem força arreglats. A l'una tot li ve de neixament, que ja de per sí constitueix una flagrant arbitrarietat, i l'altre li ve de presentar-se a diverses eleccions i guanyar-les. Merits sensiblement febles, al meu entendre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada