dimarts, 19 de gener del 2016

Distribució innacceptable de la riquesa mundial

Llegia aquest matí a "Bloomberg" una notícia en Anglès de les que et deixen uns instants sense respiració. "Richest 1% Now Wealthier Than the Rest of the World". En un informe auspiciat i presentat per l'organització  sense ànim de lucre Oxfam, es descriu de forma despiatada com la riquesa s'ha anat concentrant en menys i menys mans en els darrers anys. Ho venim afirmant i denunciant en aquest blog (i afortumadament moltíssimes persones en molts de foros) des de fa molt temps, però si sempre ha estat greu, ara la cosa adquireix dimensió d'escàndol.

Hi ha dues idees que veritablement fan esgarrifar. La primera és la de la comparació: 62 persones físiques tenen el mateix nivel de riqueza que 3.500 milions de persones (la meitat de la població mundial més pobra). De fet, una idea aproximada del deteriorament de la classe mitja la dóna el fet que aquest mateix nivell de riqueza, 5 anys abans el tenien 388 individus.

La segona idea és, concomitant amb la primera, el fet de l'evolució. La riquesa dels més rics va créixer un 44% des de 2010 (1.760 bilions de dòlars) mentre que la riquesa del 50% de la población més pobra va decréixer un 41%. Esgarrifós.

Que el ciutadà de carrer és un mer titella en mans del gran capital és una evidència cada vegada més palpable i lacerant, però que si els que poden no fan res més que intentar mantenir (o incrementar) el status quo, les bases d'una revolució a gran escala comencen a estar al cim de la taula.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada