diumenge, 24 de gener del 2016

Alguna cosa es mor a l'ànima

Passar aquests dies per davant de la llibreria Carlemany i veure com les prestatgeries es van buidant, i com ja no s'hi poden comprar diaris m'omple de tristesa i d'impotència.

I és que aquest proper 31 de gener de 2016, la llibreria Carlemany, la del barri, un referent en les llibreries de Girona, tancarà portes definitivament després de 23 anys d'història.

Fa ja 19 anys que em vaig instal·lar a Girona, al barri de La Devesa, i la Carlemany ha estat un dels comerços de referència, un comerç que oferia cultura. A la Carlemany hi he venut dos de les meves tres novel·les publicades, "Suïcidi involuntari", distribuït directament per editorial Edebé i "Doble Parella", que la Joana Teixidor va tenir la deferència de tenir a les seves prestatgeries en el moment en que li vaig proposar que la tingués en dipòsit.

La Carlemany tanca per un motiu obvi, i trist, que és la manca de viabilitat econòmica. De fet, hi ha alguns tipus de comerç de proximitat, de barri, que estan molt afectats directament pels canvis de tendències que comporta la globalització i la digitalització.

Els problemes que afecten el sector són molt clars. No es respecten els "copyrights" i hi ha moltes persones, moltíssimes, que demostrant una insensibilitat immensa per la creació i els creadors -molts dels quals malviuen literalment- no tenen cap escrúpol en piratejar continguts i compartir-los amb d'altres en comptes de pagar per gaudir de la cultura (un preu just, però pagar, perquè la creació no és, ni pot ser de franc).

El segon gran problema que viu el sector editorial té a veure amb un fenòmen que fomenten les noves tecnologies: no és que el llibre digital estigui substituint el llibre de paper (la llibreria Carlemany era puntera en venda de llibres digitals), sino que cada vegada es llegeix menys, perquè l'hàbit de la lectura no es fomenta de forma prou atractiva. És molt més fàcil viure interconnectat i dilapidant miserablement el temps entre jocs d'ordinador i mòbil i xatejant i xafardejant en xarxes socials.

Finalment, la incursió dels "Amazons" i companyia a la venda minorista ha acabat d'agreujar el problema. Tinc coneguts que només compren llibres a "Amazon" (és que m'estalvio fins a 5 euros per llibre). Potser tenen un estalvi a curt termini, cert, però a costa d'acabar amb el comerç de barri, amb el de proximitat, que no només és un important generador d'ocupació sinó que és font vital de manteniment de la cohesió i la vida als pobles i ciutats.

Sense aquest comerç de proximitat, la desertització de les ciutats ens aboca a viure en barris en el que només hi acabarà havent-hi bars i botigues "24 hores" regentades per pakistanesos.

Una pena. Alguna cosa es mora a l'ànima quan una llibreria tanca...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada