diumenge, 15 de novembre del 2015

La darrera enquesta de C.E.O.

No per intuït o per sabut deixa de sorprendre l'estat de divisió en el que es troba la societat catalana quan parlem del "Procés". La darrera enquesta del Centre d'Estudis i Opinió, no fa altra que confirmar-ho. És fascinant veure com pràcticament el 48% dels Catalans vol la independència, mentre que el 49% no la vol.

No cal dir que la base sobiranista ha crescut molt durant els quatre o cinc darrers anys, i que en bona part aquest creixement és la resposta d'un col·lectiu de persones que veu que amb l'Estat Espanyol no hi ha res a fer, i que Catalunya no serà més que una simple colònia, o província.

Davant d'una situació tan complexa com aquesta, és normal veure el despropòsit de les sessions del Parlament de Catalunya la setmana passada. Hi ha una minoria majoritària que és insuficient per a escollir un president de la Generalitat i per a governar.

Madrit -concepte- es frega les mans i pensa, una vegada més (i de forma errònia, altre cop), que el "Procés" s'ha acabat, i que amb mesures econòmiques i cohercitives (de moment judicials) pot acabar amb tot plegat. Cert, només en part. Si s'utilitzen mesures econòmiques tipus tancament de l'aixeta del FLA, aleshores el 50% de la població de Catalunya que no és independentista també en sortirà perjudicada. Si finalment s'obtés per la suspensió de l'autonomia, també aquest altre 50% en sortiria molt perjudicat (és clarament evident que els serveis se'n resentirien).

Si es continua tensant la corda, no és d'estranyar que el número d'independentistes continüi creixent, i de fet la mateixa enquesta, feta després del 27S, afirma que "Junts pel Sí" treuria el mateix número de diputats mentre que la CUP en treuria 3 ó 4 més, la qual cosa vol dir que el total d'escons independentistas passaria de 72 a 75 ó 76, gairebé un 56% del diputats del Parlament, i en qualsevol cas, majoria absoluta (si fóren capaços de posar-se d'acord).

Sigui com sigui, penso que tot aquest atzucac només pot acabar-se de debò amb un referèndum. Si l'aparell de l'Estat fos intel·ligent (com ho van ser els anglesos amb els escocesos) aquest referèndum ja s'hauria celebrat, i amb tota probabilitat, celebrat fins avui, donaria una majoria (mínima si es vol, però majoria) als unionistes, i en Mariano i els seus s'haurien tret un problema gran per dues generacions com a mínim.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada