dilluns, 26 d’agost del 2024

Turismofòbia

La setmana passada el meu germà Miquel i la seva família van ser de vacances a un lloc tan poc sospitós de ser poc tolerant amb el multiculturalisme com és Amsterdam. El meu germà, a diferència de mi - que sóc molt mediterrani i per tant apassionat en tot el que faig, escric, menjo i bec- és un home prudent, que mostra poc les seves emocions. 

En preguntar-li pel balanç de la seva estada em va fer un tot revelador "Bé, però no pas per a tornar-hi". Jo he estat moltes vegades a Amsterdam (gairebé totes per qüestions relacionades amb la feina), però el setembre de 2021, és a dir, fa quatre dies, hi vaig ser amb l'Anna i vam poder fer tot allò que ens va venir de gust, passejant per la ciutat amb poques aglomeracions i visitant tots els museus sense cues ni gernacions. Que el meu germà em digués allò vol dir que en pocs anys, en aquest cas, quatre, l'influència del turisme en aquesta ciutat ha anat a més de forma exponencial.

Tan deu ser així la cosa que en Miquel m'explicava obertament que va sentir turismofòbia entre els residents, i aquells ciclistes que fa poc eren tan permissius amb els turistes i vetllaven per a no atropellar cap despistat, ara ja no ho són tant, i l'amabilitat als restaurants, m'explica, no és la mateixa que jo he trobat històricament als establiments de la ciutat, de sempre, molt oberts a l'exterior, que era -i penso que encara segueix essent- una de les grans essències d'Amsterdam, un lloc on els taxistes ja parlaven Anglès quan aquí encara ens meravellàvem amb la contemplació incrèdula dels bikinis de les turistes nòrdiques a les platges de la Costa Brava.

En fi, no descobreixo res de nou quan escric que la turismofòbia està esdevenint un fenòmen global. 

Venècia, Roma, Kyoto, Tokio, Barcelona, Girona (que està desenvolupant un particular odi cap els turistes, en particular els de bicicleta) i tantes altres ciutats del món que estan afartant-se del fenòmen que expulsa locals cap a l'extra radi, per dedicar pisos i establiments al monocultiu del turisme (de masses i no de masses) que deixa unes rendes que serien difícils d'aconseguir amb cap altra indústria legal. La contrapartida és una espiral inflacionista que fa que un/a treballador/ora locals que hagin de llogar un pis, siguin incapaços de trobar uns preus que es puguin permetre sense dedicar el 80% o més de la seva renda a pagar un lloguer. 

Em deia un empresari xinès l'altre dia, tot parlant del cost de la vida a Shanghai: "els habitants de Shanghai no viuen a Shanghai, sinó que viuen per Shanghai " (és a dir, per viure a Shanghai han de dedicar una majoria de la seva renda disponible a pagar el que els costa viure a Shanghai...).

Aquest fenomen del turisme aporta una riquesa força benvinguda, per què negar-ho (sobre tot de cara a les estadístiques: el famós creixement del PIB) però, diria jo, limitada a una minoria de beneficiaris que s'enriqueixen -molt- de forma legítima i amb el seu enriquiment ofereixen llocs de treball precaris a persones, que, en absència d'altra qualificació, es dediquen a fer de cambreres, cambrers i servidors del manà turístic, cobrant un salari que amb prou feines els permet cobrir el cost del lloguer (conec alguns cambrers de Palamós que voregen la trentena, que han de viure amb altres col·legues per a poder-se pagar el pis i tenir algun diner addicional...). Trist però real com la vida mateixa.

Segurament la gallina dels ous d'or és en un punt tan crític que està a punt de trencar-se. Hem vist les manifestacions contra les aglomeracions al Parc Güell a Barcelona, o el rebuig als grans premis de motociclisme, però el fenòmen ja està creant tensions a països com a Vietnam, les Filipines o Myanmar on el turisme massificat està canviant paradigmes de vida.

La dita popular catalana fa: "Entre poc i massa, la mesura passa". Doncs segurament això és el que ha passat amb el turisme, i ara, aviam qui té els nassos de canviar la tendència...

dimarts, 20 d’agost del 2024

Assessors de projectes transversals i caps de gabinet

Comencem amb mal peu.

El nou Govern de Catalunya s'estrena amb una (post) primera posta en escena que deixa una muntanya de dubtes sobre la solidesa del seu missatge, del seu tarannà i del que pot passar amb els pactes amb Esquerra Republicana que els han permès arribar a la presidència de la Generalitat.

Com sempre a la vida, hi ha qüestions d'ètica i hi ha qüestions d'estètica, i en la majoria de les ocasions, especialment en política, l'ètica i l'estètica solen anar molt de la mà. Dues de les primeres actuacions del Govern posen si més no en entredit, l'estètica i segurament també -encara que hores d'ara al menys jo, no estic en condicions d'afirmar-ho- també l'ètica.

Em refereixo, com molts lectors hauran ja endevinat a dos fets concrets, la -no- presència institucional del President de la Generalitat Salvador Illa a l'acte d'homenatge de les víctimes del 17 d'agost de 2017, que va tenir lloc dissabte passat a Barcelona i al nomenament de càrrecs de confiança a dit.

Anem a pams. 

Tothom té dret a fer vacances, i el president de la Generalitat de Catalunya no deixa de ser, en aquest sentit, un ciutadà més. Per tant, tothom pot entendre que amb el llast i l'esgotament d'un període d'intenses negociacions post-electorals després del 12 de maig que van durar gairebé 3 mesos, en Salvador Illa necessités vacances, però em costa d'entendre que, encara que fos a Lanzarote, compartint vacances i deixant-se veure distesament passejant amb el president del Govern Pedro Sánchez i les respectives parelles, no pogués afagar un avió i interrompre-les mig dia. Potser -segurament- els "assessors" i "experts" en comunicació del nou Govern ho van ponderar adequadament i van decidir que malgrat tot, el Govern ja estava prou representat,  però penjar un simple post a la xarxa X em sembla una falta de respecte cap a les víctimes i cap als ciutadans de Catalunya. Segurament és que em faig gran.

No puc estar-me d'extractar un paràgraf al respecte del brillant escriptor i articulista de l'Ara Sebastià Alzamora: "Ja hem entès tots que aquest serà un govern de decisions fredes, executades amb l'utillatge vell i nou dels gestors i no amb les inspiracions flamígeres dels salvadors del país -es refereix a Puigdemont i la seva camarilla-. Però per això mateix, cal no incórrer en gestos que recorden mals estils i pitjors moments d'administracions anteriors, catalanes o d'onsevulla.  Que la sintonia entre el president de Catalunya i el d'Espanya sigui bona...no cal emfasitzar-ho amb trobades vacacionals entre tots dos a les terres d'ultramar..., més que més quan Sánchez no ha volgut reunir-se allà ni amb el president del Govern de les Canàries, Fernando Clavijo, de Coalició Canària".

La segona qüestió és aquesta desvergonya que tenen tots els partits polítics a anomenar càrrecs de confiança una vegada prenen el poder. Aquesta és una pràctica que si jo fos responsable polític i tingués capacitat de legislar, aboliria de forma radical i immediata, perquè és el més semblant a la corrupció (legal) que existeix en política. No cal donar explicacions, no cal demanar permís. Només cal fer els nomenaments, i prou. I naturalment els nomenats destinen una part del salari que reben (fonts de la Generalitat ben informades em confirmen que és el 30%) a pagar al partit que generosament els ha nomenat a dit.

Hom podria tenir la tendència a pensar que els polítics anomenats d'"esquerres" entre cometes (moltes cometes) haurien de tenir a ser més honestos que els dels partits anomenats de "dretes", si aquest hom hagués nascut ahir, però com que un ja fa uns quants lustres que va néixer i sap que la realitat és tossuda, acaba concloent, com hagués dit sàviament la meva àvia Mercè, que "no hi ha un pam de net".

El DOGC acaba de publicar que Yolanda Collboni, germana de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'incorpora com a personal "eventual" al Departament de Presidència, liderat pel Conseller Albert Dalmau, conseller de Presidència. El seu càrrec, literal, si no s'ho creuen vagin al DOGC...



La cosa és veritablement escandalosa. Assessora en projectes transversals...no han tingut ni la decència de dotar el càrrec d'un nom amb una mica més de credibilitat. Si es descuiden la nomenen "assessora en colors càlids de focs artificials i festes majors inclusives", que també hagués estat xupiguai.

Ara, l'exemple més paradigmàtic de desvergonyiments i fatxenderia és el de la Consellera de Territori i un parell de "cosetes" més, Sílvia Paneque, que ha fitxat la seva parella, sí, han llegit bé, la seva parella com a cap de gabinet de la seva conselleria. Tan li fa que Alfons Jiménez sigui expert en protocol i que hagi estat cap de protocol a la delegació de la Generalitat a Girona, la cosa és tan esgarrifosament lletja, que no s'hauria d'haver produït mai, o al menys amb tan poca traça...

Acabo reflexionant sobre com els socialistes no han pensat els impactes sobre l'opinió pública que tindrien aquests nomenaments (i els que vindran, presumiblement), i després de donar-hi tombs, acabo concloent que no és que no ho hagin pensat, senzillament és que els importa tres bledes. La memòria és curta, deuen pensar.

Llavors s'estranyen que molta gent que acabi decantant-se per castigar tanta misèria votant a VOX o a Aliança Catalana (en conec alguns de molt centrats i respectables) .

dilluns, 12 d’agost del 2024

Tot recordant en David Colomer

Ahir a la cala de la roca de Paller a Calonge em vaig trobar el bon amic Jaume Marin. Feia temps que no ens veiem però cada vegada que ens trobem, la conversa sorgeix amb la fluïdesa de les relacions que perduren en aquesta vida. Entre d'altres coses vam tornar a parlar d'en David Colomer el periodista i escriptor que avui 12 d'agost fa ja -com passa el temps!- 21 anys que va morir. En David va marxar d'aquesta vida molt abans d'hora, només tenia 32 anys i el país va perdre un dels seus més grans talents periodístics i literaris.

L'any passat vaig escriure un article sobre en David Colomer, en aquest blog, fou el 10 d'agost de 2023, i el vaig titular "David Colomer: 20 anys d'absència". En reprodueixo un paràgraf: "En David va decidir plegar de viure. Va arribar a la conclusió que no podria superar la separació i que res que pogués fer no podria omplir mai més el buit que s'havia instal·lat a la seva vida a causa del mal d'amor i que el va portar, els darrers mesos de la seva vida, a una espiral de la que ja no en podria sortir". 

Avui també, com l'any passat, en Jordi Grau a El Punt Avui l'ha tornat a recordar, en una magnífica glosa. Jo no vaig tenir la sort de conèixer-lo personalment amb la profunditat d'en Jaume Marin o en Jordi Grau, però coincideixo amb ells en reconèixer el seu extraordinari talent com a periodista i escriptor, i com gairebé tots els éssers humans dotats d'un talent fora del comú tenia els alts i baixos pels que estan tocats molts genis.

Com escriu encertadament en Grau: "Semblava que ho tenia tot, que estava triomfant -i en realitat ho estava, afegeixo jo- però en el fons continuava mostrant una insatisfacció davant la vida, com a periodista, com a escriptor, com a persona...". Era un artesà de la ploma que descrivia l'ànima humana d'una forma molt singular (també en els seus articles periodístics), amb una tipificació de determinades tipologies humanes d'una finura i encert difícils de superar. Segurament el seu inconformisme l'ajudava a ser millor escriptor.

Aquest 2024 he tornat a llegir els seus dos llibres publicats, reculls de contes: "Préssecs i dièsel" (Edicions la Magrana, 1991), malauradament amb edició esgotada, i "Danys col·laterals" (Quaderns Crema 2001) i he tornat a sentir l'emoció del primer dia que els vaig llegir i he tornat a constatar quin gran escriptor ens hem perdut. Lectora, lector, si no ho has fet encara, et recomano fermament que llegeixis aquest llibre: no et deixarà indiferent.





Ara que hi penso els mesos de juliol i agost són molt dolents per a la cultura, a casa nostra: en Pere Calders va morir a finals de Juliol, en Vicenç Pagès Jordà (un altre gran talent malaguanyat) a finals d'agost de fa un parell d'anys, la setmana passada en Josepmiquel Servià...És com si la xafogor i els estralls estiuencs ens facin la guitza, culturalment parlant.

Com diu en Grau en el seu article d'avui, han passat 21 anys i encara el trobem a faltar i mentre això succeeixi, mentre perduri el seu record, continuarà entre nosaltres.


divendres, 9 d’agost del 2024

Josepmiquel Servià Figa: In Memoriam

Les dues darreres hores de la meva vida les he dedicat al que veritablement més m'agrada: fer de periodista  (en aquest cas, de recerca a diaris i hemeroteques); que és el que jo hagués volgut fer per a guanyar-me la vida si hagués tingut una mica més de coratge i no hagués apostat per una vida més "còmoda i normativa". 

De fet, el meu ídol quan jo feia BUP i COU era un gran palamosí, l'Albert Arbós, que, amb 22 anys se'n va anar a França a entrevistar a l'aleshores president de la Generalitat a l'exili (l'any 1976 just acabada de morir la dictadura) Josep Tarradellas i Joan, a Saint Martin Le Beau, a França. L'Albert, que va treballar com a periodista durant molts anys i va ser corresponsal a Catalunya d'una de les més prestigioses revistes polítiques de la Transició, Cambio16, va ser el meu referent durant molts anys...fins que la vida (i el meu pare) em van donar una bufetada de realitat i vaig acabar a la branca de l'economia de l'empresa...

Però en fi, com que el cuc del periodisme no me l'ha pogut arrabassar mai la vida, i avui, 9 d'agost de 2024, ja superades les urgències informatives (gairebé sexuals, m'atreviria a dir) de les aparicions i desaparicions del màgic Puigdemont, crec que em toca, asserenadament, parlar d'un gran palamosí la mort del qual, ahir, va quedar eclipsada per la desaparició de Carles Puigdemont i l'aparició del 130è President de la Generalitat, Salvador Illa. En Josepmiquel no hauria aprovat fer Illa president de la Generalitat. La seva mort és una mala notícia, però com a mínim podem dir que se n'ha anat estalviant-se un disgust.

Vaig tenir la sort de conèixer el gran Josepmiquel Servià a Palamós, el meu poble, als volts de 1993 o 1994. Va ser un gran referent cultural i de catalanisme per a mi. Em va inspirar i em va ensenyar moltes coses. Vaig tenir la sort que m'acollís com a "afillat" i em va portar a l'Ateneu Barcelonès a l'època en la que n'era el Secretari. A poc de conèixer-lo, amb va convidar a visitar l'Ateneu (només el socis hi eren admesos) i vaig fer un dinar literari amb ell, el 1994, acabat d'arribar d'un parell d'anys als Estats Units i sense saber encara ben bé què volia fer de la meva vida i em va descobrir el món de la cultura catalana, de la poesia, de la cançó popular, del relat....Vaig quedar fascinat per aquell món de cultura.

En Josepmiquel ha mort als 81 anys, tot i que a la premsa hi ha un garbuix de dates entre els mitjans que escriuen que ha mort als 76 i els que ha mort als 81. Per sort, el també periodista i amic (palamosí) Roger Denoix m'ha confirmat que efectivament en Josepmiquel ha traspassat amb 81 anys. Reposi en pau.

He de dir obertament que si he pogut escriure i publicar tres llibres i mantenir des de fa més de 12 anys el blog "Reflexions de Taverna" és en gran part, gràcies a la injecció de verí que em va clavar en Josepmiquel.

Em va convèncer per a fer part de la candidatura de les municipals de Palamós per Esquerra Republicana l'any 1995 i finalment hi vaig participar, com a independent, i en el lloc 17 de la llista és a dir, en l´últim per assegurar que no sortiria escollit, però em vaig volcar, frec a frec amb en Josepmiquel, en aquella campanya amb cos i ànima i en aquells dies també vaig aprofundir en la coneixença i l'amistat amb un altre palamosí il·lustre malauradament traspassat no fa gaire, el meu admirat -per sempre- Jordi Sistachs. Grans anys de cultura i de somnis, aquells. 

El món és un lloc una mica més habitable amb persones de la talla cultural i humana d'éssers humans com en Jordi o en Josepmiquel. Gràcies per cuidar-nos, per mantenir vius els mots, per preservar la cultura, per fer perviure la nostra catalanitat en un nivell d'excel·lència.


 

Palamós, 16 de maig de 1995 Maria Teresa Esbert, Francesc Dalmau i Heribert Barrera acompanyen Josepmiquel Servià, ap de llista d’Esquerra a les eleccions municipals, en un acte de campanya de visita al mercat. JORDI RIBOT / AMGi - CRDI - FONS DIARI DE GIRONA

No vam guanyar les eleccions de 1995 però a títol personal jo vaig aprendre molt i m'ho vaig passar molt bé amb un gran referent cultural, i a més a més, una persona més que divertida com era en Josepmiquel Servià, a qui recordaré mentre visqui amb la imatge de la seva mare en cadira de rodes, a la que ell sempre portava a tot arreu, fins i tot, de copes a la zona que ell va batejar -amb gran encert- com la "Diadema Lúdica de Palamós", també conegut per a molts palamosins com "el mur".

Tinc moltes anècdotes d'aquesta tan particular relació amb la seva mare i aquí n'explicaré una. Una nit d'estiu, a finals dels anys noranta, al bar (mític) La Ruïna de Palamós, estàvem tan engrescats i tan borratxos, parlant de política, literatura i de vida, arreglant la Humanitat en definitiva que, a l'hora de marxar, en Josepmiquel es va deixar la mare (a la cadira de rodes) al bar. Naturalment jo tampoc m'en vaig adonar i un altre dels referents palamosins de l'època, el gran Lluís Martínez (barman de La Ruïna en aquells temps), va haver de portar la mare amb cadira de rodes a casa del Josepmiquel....sort que vivia a quatre passes.

En Josepmiquel, llicenciat en dret de formació, va fer molt per la cultura catalana i pel País. Va fer poesia (de la bona) i va fer molta ràdio. De fet, va ser el poeta de Catalunya Ràdio durant gairebé 15 anys. Va guanyar una muntanya (merescuda) de premis. Va escriure assaig, poesia, un llibre sobre en Lluís Llach ("Un trobador per a un poble") i un dels llibres que per a mi constitueixen un referent del relat: "Granisat de Cafè: històries a la vora del mar" que, com escrivia l'altre dia en un WhatApp d'amics de Palamós, hauria de ser de lectura obligatòria a totes les escoles.

A més a més, va escriure havaneres, una de les quals, la ja mítica "Ulls verds" la va musicar el gran mestre Ricard Viladesau.

 


El Pais necessita més gent com tu Josepmiquel. Allà on siguis, no deixis mai de fer allò que tu saps fer tan ben fet. Molta sort en el teu darrer viatge. 

Escapisme desconcertant del rei de l'independentisme màgic

Aquest any 2024 ningú no podrà dir que l'agost és un mes avorrit i sense continguts informatius. Més enllà de la continuació de les misèries al Mitjà Orient, a Ucraïna, al Sudan, tenim una molt entretinguda -mediàticament parlant, és clar- campanya presidencial nord-americana i uns Jocs Olímpics d'estiu, amb E-Coli inclòs al riu Sena.

Però per acabar de reblar el clau, vam tenir ahir, 8 d'agost de 2024 (escric la data perquè és una d'aquelles que no es perden en l'oblit de la immediatesa) aquest episodi difícilment qualificable protagonitzat per Carles Puigdemont,  del que se n'ha fet ressó els mitjans informatius de tot el món, amb poques excepcions.


No és nova pels que segueixen aquest blog la meva posició sobre el que jo solc anomenar "independentisme màgic", més aviat escèptica per molts motius, entre d'altres per què crec que hi ha dos elements prèvis a la imposició de títols bons i mals Catalans que els senyors de Junts sembla que s'han auto-concedit el dret de donar i treure, que cal considerar:
  • Això, ens agradi o no, va de democràcia, i per tant, de majories, i l'independentisme de la casa de la república de Waterloo i de la fidelitat a  Guifré el Pilós diria que no ho té en compte. En Jordi Pujol ho tenia clar i així ho va proclamar, per sort, ja fa molts anys: "És Català qui viu i treballa a Catalunya". Junts va prendre les eleccions del 12 de maig, i això sembla que no ho han paït.
  • Si el clam per a la benvinguda del retorn del president Puigdemont hagués estat tan poderós i hipnòtic, no creuen vostès que el número de patriotes que es va aplegar al passeig Lluís Companys (3.500 segons la premsa no espanyolista) hagués estat una mica, només una mica, superior? La meva modesta opinió és que sí. Els Catalans, entre ells molts independentistes militants, estan cansant de tanta èpica i tan poca política, i aquest n'és el resultat. Ni crides de l'ANC (semblant a les consignes d'aquell ultra feixista espanyol que va dir no fa tant, en relació a la llei de l'amnistia: "el que pueda hacer, que haga") ni Twits exaltats ni promeses d'impossible compliment. Energumens com la Laura Borràs o l'Albert Batet fan molt mal a la causa independentista, i el problema és que sembla que no se n'adonen.
Al president Puigdemont li confereixo el mèrit d'haver estat capaç de burlar la farsa de la justícia espanyola (heretada del franquisme en la seva majoria dels seus membres -o fills de pares jutges franquistes- i d'extrema dreta espanyolista també en un nombre considerable) durant set anys molt difícils, havent estat capaç de demostrar a Espanya,l Europa i el món (aquesta és la gran lliçó) que la justícia espanyola és terriblement arbitrària, sobre tot quan es tracta de Catalunya i els Catalans. 

Però ara som en un nou capítol. Els temps han canviat i els Catalans, molts independentistes inclosos, insisteixo, volen polítiques energètiques, d'habitatge, contra la sequera, contra l'escanyament d'infrastructures, contra les autopistes insegures, lentes i plenes de camions d'Europa de l'Est, contra el turisme gentrificador i abusiu, a favor de la generació de valor afegit, de la indústria neta, a favor de la sostenibilitat, del medi ambient, a favor de la internacionalització, de la defensa de la llengua i cultura catalanes,...

Tan injust és que no s'apliqui l'amnistia aprovada pel congrés espanyol a Carles Puigdemont (per una -de facto- insurrecció de la judicatura contra el poder legislatiu -inaudit en qualsevol altra democràcia homologada del món-) com que en Puigdemont deixi en evidència el cos dels mossos d'esquadra només per la seva indissimulada animadversió amb Esquerra Republicana (aquest és un altre capítol impossible d'entendre per a un ciutadà normal) en un comportament gens digne d'una persona que va ocupar el més alt càrrec institucional de Catalunya.

En Carles Puigdemont va afirmar que vindria a la sessió d'investidura, fins i tot malgrat el risc de ser detingut. I ja veuen com a complert la seva paraula. 

Que no dic que no sigui legítim, només defenso que tornar a Catalunya per fer un discurs de 4 minuts davant de quatre incondicionals i escapar-se amagat com un veritable fugitiu no em sembla que -més enllà dels memes i de les dotze hores de glòria i del puteig generalitzat a un munt de conductors que es van veure atrapats a l'operació "gàbia"- sigui un comportament institucionalment respectable.

Crec que el veritable final del Procés va succeir ahir en uns fets que encara em semblen molt difícils de qualificar.




dimecres, 7 d’agost del 2024

"Jugada mestra": Quan la bilis i el "teatre" està per damunt dels acords i de l'interès del país

Demà, 8 d'agost de 2024, serà, sense dubte, un dia especial. Com es diu en Francès, "l'entourage" de Puigdemont -i Casamajó-, i el seu servei de propaganda -que ho fa francament bé-, prometen una altra jugada mestra, com la votació el dia 1 d'Octubre de 2017, en el refèndum que va convocar la Generalitat i on Puigdemont va anar a votar en una mesa on no se l'esperava (després que el seu cotxe oficial, amagat sota un pont, enganyés de forma vergonyosa els membres del servei de seguretat espanyol que l'estaven seguint). 

Aleshores, jo vaig anar a votar i vaig pensar que pagava la pena defensar les urnes -hi vaig anar amb els meus fills petits i la meva gossa- que hi havia un full de ruta i que hi havia algú que havia treballat per un país millor per a tots els seus habitants, pensessin com pensessin i votessin a qui votessin.

Allò va resultar, des del meu modest punt de vista, i en la meva modesta opinió, en una mena de frau (no, un frau consumat) que em va desencantar de les promeses sense base. I fins avui....

Ara doncs, ja tot és diferent. Reconec que la meva capacitat de sorpresa és cada vegada més reduïda, però malgrat tot, i vista la propaganda al respecte del retorn de Puigdemont del seu exili per terra, mar i aire, tinc l'expectativa que demà ens espera alguna mena de sorpresa que posarà més caliu a l'elecció del 130è president de la Generalitat de Catalunya.

L'ANC em convoca demà (i a tots els Catalans de "pro", que ningú es pensi que jo sóc millor),  a ser a l'Arc de Triomf a les 8 del matí, això sí, amb crema solar i molta aigua. Llàstima que demà treballo i no m'ho puc "permitir", que diria el gran Núñez del "Polònia", que si no, en un exercici d'antropologia amb poques probabilitats de repetició, hi aniria amb pam de candeletes.


Hores d'ara, en aquest món en el que sabem que res no és el que sembla i en el que ens enganyen avui sí i demà també, ja tinc dubtes sobre si la tornada del "messies Puigdemont" és una iniciativa poc -o molt- meditada dels de Junts, per donar rellevància internacional a la seva detenció (que es produirà amb tota seguretat) o que no és altra que una fugida endavant, estil "qui dia passa any empeny" o "tu tira que ja veurem com acaba tot plegat, tal vegada ens enduem una sorpresa"....

No tinc cap dubte que demà hi haurà molta escenificació, molt "postureig" com el que apareix a l'anunci dels 15 milions d'euros de la ONCE, i molta parafernàlia, però tampoc tinc cap dubte que aquesta setmana els ponts (els pocs que hi havia) entre Junts i ERC han quedat tan malmesos que hom podria afirmar que s'han trencat, com a mínim, per a la següent generació.

No em canso de dir, a qui em vulgui escoltar, que si Junts i el seu president (un periodista amb la carrera per acabar i amb poca experiència de govern, i aquesta és una realitat objectiva) fossin tan esperats i desitjats, demà, a l'Arc de Triomf hi hauria una concentració de dos milions de persones. 

Només m'agradaria ser-hi per a poder fer una estimació-comptatge de quants són els fidels guerrers que han acompanyat el gran president a la seva darrera gesta.

dijous, 1 d’agost del 2024

Les consignes d'Assemblea de Catalunya

Com que sóc subscriptor dels "newsletters" d'Assemblea rebo per correu electrònic totes les notificacions que aquesta organització independentista, no adscrita a la disciplina de cap partit polític, envia amb certa periodicitat.

Aquests dos darrers dies he rebut un parell de correus que m'atreveixo a titllar, com a mínim, d'inquietants. M'explico per qui no hi estigui subscrit. Assemblea em demana que "estigui a punt" si Illa és investit com a president. El matís és que "estigui alerta".




No sé ben bé a què es refereix Assemblea -que se suposa que és un ens autònom que vetlla entre d'altres coses per a la restitució de la unitat del moviment independentista- però té unes reminiscències que no m'agraden gens. Hi ha un punt de tendenciositat ideològica (nosaltres tenim la llum de la veritat i vosaltres heu d'escoltar i creure) que em recorda èpoques pretèrites, encara no enterrades, malauradament.

Aquest "advertiment" em fa pensar en l'obscur nacionalista espanyol radicalitzant José Maria Aznar, àlies pectorals, quan no fa tant de temps també va advertir als seus deixebles, en relació a la llei d'amnistia i als acords de governabilitat que Pedro Sánchez establia amb els seus aliats polítics: "El que pueda hacer, que haga". Aquest personatge de còmic, que no fa tan de temps parlava Català en la intimitat - tots els que tenim memòria històrica ho recordem-, i que va cedir la gestió del 30% de l'IRPF a la Generalitat sense cap mena de recança, només perquè necessitava els vots de Convergència i Unió - ara parla subtilment de subvertir la legalitat (hi ha alguna altra interpretació possible?) i de retruc això em porta també al discurs motivacional amb el que Donald Trump va acabar arengant a part dels seus seguidors que van voler assaltar el Congrés dels Estats Units el 6 de gener de 2021 simplement perquè no acceptaven el resultat de les eleccions presidencials.

D'aquí al pensament autocràtic hi ha només una petita passa. Així han acabat Putin, Erdogan, Xi Jingpin i d'altres cacics mundials que basen el seu mandat en la imposició d'una ideologia gràcies a la força que els atorga el seu exèrcit o els seus jutges.

No crec que Assemblea de Catalunya sigui ningú per dir als Catalans, siguin d'ERC, de Junts o del PACMA, com han de votar o què han de pensar. 

Així comencen els moviments autoritaris, amb la imposició del pensament únic.