dijous, 11 de juny del 2020

Ho haurem de cremar tot?

Sempre he defensat que hi ha determinades etapes negres de la història de la Humanitat de les que cal un exhaustiu coneixement -per evitar-ne repeticions- i alhora una total prohibició de fer-ne apologia. 

En particular dels totalitarismes feixistes que van induir i/o directament causar genocidis. És el cas -per posar alguns exemples de bandera, tot i que la llista és molt més llarga...-  de les dictadures de Hitler, Mussolini, Franco, Stalin, Mao Zedong, Leopold de Bèlgica (genocida colonialista de primera divisió), Pol Pot (Cambodja), Milosevic (Bòsnia-Herzegovina) i tants d'altres. A Alemanya està prohibit per llei fer apologia del feixisme o del nazisme (la seva exaltació està tipificada com a delicte d'incitació a l'odi així com la negació de l'Holocaust) i a Itàlia la llei Mancino castiga la incitació a la violència feixista des de 1993.

El revisionisme amb seny és necessari per a avançar, per a progressar com a societat, i en sóc un fervent defensor, però cal no perdre de vista el sentit comú. I em dona la sensació que com a col·lectiu, el Sapiens Sapiens ha perdut el nord des de fa temps.

M'hi han fet pensar els fets col·laterals relacionats amb l'assassinat de George Floyd que aquest matí, com si es tractés d'una pandèmia equiparable al coronavirus, s'expandien a les ràdios, premsa i televisió.

Tot un allau de notícies inversemblants sobre estàtues de Cristòfol Colom i d'altres personatges públics relacionats amb l'esclavitud, arrancades dels seus pedestrals i destruïdes o tirades a l'aigua, als Estats Units, a Anglaterra i a d'altres països. O sobre la retirada de determinades pel·lícules del mercat per part de productores com ara "Allò que el vent s'endugué" per presumpta apologia del racisme o l'esclavitud. Afortunadament que finalment, la propietària dels drets, HBO, ha canviat d'opinió, tot i que -no fos cas- hi afegiran una nota explicativa sobre el racisme...Com va dir un dia de 1990 Arturo San Agustín "no som altre que micos vestits". Quanta raó que té.

Ens hem tornat bojos com a col·lectiu. No hi ha reflexió, no hi ha raonament, no hi ha principis morals, només convulsió irreflexiva impulsada per la voracitat en la que la globalitat ens ha instal·lat. Són els temps de Bannon. De Bolsonaro. De Trump. D'Abascal, de Salvini. De mentida i d' irreflexió.

Ho hem de repensar tot, però no ho podem revisar tot, a batzagades impulsades per l'últim corrent que s'ha fet viral. La Humanitat ha progressat a base d'errades i patacades que són el que són i que formen part del que som avui. No es pot revisitar el passat de forma permanent. Hi va haver colonització, i esclavatge i guerres, genocidis i crims de lesa humanitat. Hi podem -hi hem de, és la nostra obligació- reflexionar per a matitzar-lo i aprendre'n per a millorar. Però el passat és el passat i punt.

Acabo amb un exemple de la radicalitat que ens envolta, un estat d'esperit en el que la reflexió serena no hi té res a fer. A sensu contrario de les iniciatives de genuflexió i condemna al colonialisme, un  Twitt de Vox (oficial) d'aquest mateix matí -com a contrapès als atacs contra les estàtues de Colom-: "Los terroristas callejeros del #BlackLivesMatter no son solo violentos. También analfabetos. Gracias a Cristóbal Colón y los Reyes Católicos millones de personas se liberaron de la esclavitud, la barbarie y el canibalismo en América" (Sic). Vox no deixa de sorprendre'm dia a dia malgrat que tots sabem de quin peu calcen. La llibertat d'expressió té límits (o els hauria de tenir), i els senyors de l'extrema dreta amb Vox al capdavant (i la senyora Cayetana Álvarez de Toledo, que no milita a Vox però que està més radicalitzada que el mateix Abascal) els superen dia a dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada