diumenge, 7 de juny del 2020

El misteri i la misèria moral dels temporers de Lleida

Mentre anava a treballar abans d'ahir sentia per la ràdio l'alcalde de Lleida reclamant -com si fos un pardalet ingenu en comptes d'un alcalde d'una ciutat de prop de 150.000 habitats- al president Torra que a la conferència de presidents autonòmics d'avui diumenge li demanés a Pedro Sanchez, àlies el "prestidigitador" o "triler" (aquest darrer qualificatiu penso que li escau més) una solució pels temporers de fruita dolça que campen per Lleida sense sostre ni sense papers. Si no fos perquè era massa aviat al matí m'hagués partit de riure.

Tot això de l'alcalde de Lleida està molt bé i suposo, que dient-ho per la ràdio neteja la seva consciència, però jo, innocent, em faig una sèrie de preguntes prèvies. Dieu-me ingenu.

1- Com és possible que en època de confinament arribin centenars de temporers a Lleida com si no passés absolutament res?

Per anar de casa a la feina o a l'inrevés o per anar a veure la meva mare des de Girona m'he trobat aquests dies de confinament un munt de controls i no he tingut cap problema perquè tot estava perfectament justificat i era plenament legal. Però i els temporers? No han sortit pas d'un soterrani de Lleida o província on havien estat hivernant des del desembre, no? S'han bellugat des de lluny. Han traspassat províncies, regions i autonomies, i n'han arribat a milers, com cada any. 

Com ho han pogut fer? On rau el misteri? Només té una resposta (o dues): deixadesa/passotisme administratius, de "jo et passo la pilota a tu i tu me la passes a mi", o hipocresia extrema de polítis i empresaris "com que els necessitem, fem la vista grossa". Tan si és un cas com l'altre és un veritable despropòsit.

2- Com és que la majoria viatgen sense papers i no passa res?

Ho hem anat veient aquests dies. Furgonetes plenes d'africans (molts senegalesos) sense papers, sense diners i sense sostre, que acaben arribant (o misteri) i als que acaben contractant (a la majoria), en negre òbviament, perquè no tenen papers ni les condicions per a poder-ne tenir. D'on surten? On van quan s'acaba la temporada? Com malviuen a la península o a Europa quan s'acaba la feina a Lleida? La deuen anar a buscar en altres zones agrícoles on necessiten mà d'obra barata a la que també paguen en negre, no? Hi ha alguna altra explicació? Jo no la veig.

Torni's a la resposta número u. La policía fa la vista grossa, Hisenda fa la vista grossa. Els polítics fan la vista grossa, les ETT fan la vista grossa i les cooperatives agraries i els empresaris xiulen i miren cap a un altre costat. Tots fotent-se les culpes els uns als altres d'una situació incomprensible. I mentrestant, un col·lectiu d'éssers humans desesperats, sense recursos i sense papers, gairebé sense drets, acaba treballant en negre, per quatre rals i dormint sota una porxada. Això a la Catalunya i a la Espanya civilitzades del segle XXI. Tot plegat fa molta ràbia.

3- I finalment, com és que tothom se'n renta les mans?

Excepte un jugador de futbol nascut a Arbúcies de nom Keitia Baldé que juga al Mónaco i que ha denunciat públicament i s'ha ofert a trobar allotjament pels temporers, no hem vist cap altre veu que s'aixequés contra aquesta indignitat que no té nom. La misèria és tal que els hotelers de Lleida no els volen ni tan sols si algú els paga les habitacions (vull pensar que, contràriament al que s'afirma, no és un problema de racisme: suposo que volen estalviar-se els problemes de tenir allotjades persones sense papers: un peix que es mossega la cua).

Doncs la resposta a la pregunta número 3 és perquè els temporers no interessen a ningú, més enllà de com a mà d'obra barata. 

Tothom se'n renta les mans. I ens diem civilitzats.





1 comentari:

  1. Sembla un article profètic: Avui 5.07.2020 ( un mes després) mira com ha acabat tot plegat: confinats al segrià . Vares escriure l'entrada el 7 de juny! Tela tela!. No aprenem.

    ResponElimina