dimecres, 8 de novembre del 2017

Una realitat que s'acosta

Una de les meves pel·lícules preferides de sempre és sense dubte "Blade Runner" del immens Ridley Scott. Entre d'altres aspectes els cotxes sense conductor que "volen" sobre la ciutat de Los Angeles em va fascinar la primera vegada que la vaig veure (i després la he tornat a veure no menys de deu vegades). El que fa poc era pura ciència ficció és a les portes d'esdevenir una realitat. Però es tracta d'una realitat ja tant propera que no trigarem ni una dècada a veure-la popularitzada, i si no, temps al temps.

Aquests dies ha estat notícia que en un suburbi de Phoenix (Arizona), Waymo (filial de Google) està ultimant els darrers tests de taxis sense conductors (amb passatgers voluntaris que no paguen pel trajecte) en una darrera prova pilot abans d'iniciar la comercialització massiva de la tecnologia de la conducció sense pilot.

Però és que gairebé en simultanietat d'acte Uber està desenvolupant una altra iniciativa molt semblant a la ciutat de Pittsburg.

Una tercera notícia relacionada, ens situa a París, on l'empresa francesa Easymmile està experimentant amb vehicles elèctrics de 6 places sense conductor (només un observador humà per asegurar que tot rutlla), que, de moment, transporta passatgers voluntaris de franc des de la Gare d'Austerlitz a la Gare de Lyon.

Un test similar s'ha estat portant a terme a Singapur, i els Tesla amb pilot automàtic que permeten que el conductor es dediqui a llegir el diari mentre el cotxe condueix tot solet és ja una realitat. Fins i tot la companyia italiana Lamborghini i el Massachussets Institute of Technology (MIT) estàn duent a terme un estudi sobre el nou model de la marca de luxe, totalment elèctric.... 

Tot plegat ens porta a tres realitats que semblen imparables i que gairebé es poden enunciar com a veritats a molt curt termini:
  • El cotxe del futur és clarament elèctric (potser es tracta d'un estat intermedi abans del cotxe d'hidrògen -sobre el que s'estan fent ja moltes proves-) i en aquest sentit la dependència dels combustibles fòssils en el sector de l'automoció tenen els dies comptats.
  • El cotxe del futur és clarament un vehicle autònom que no requerirà de conductor.
  • Això només és el començament. Els cotxes que deixaran d'anar per carreteres no seran d'aquí poc un producte de ciència ficció.
Aquesta situació suposa un canvi de paradigma en relació al petroli, essent segurament aquest el motiu principal que ha portat el príncep hereu de l'Aràbia Saudita a accelerar el seu programa de reformes, lluita contra la corrupció i diversificació econòmica per evitar una dependència del petroli gairebé total.

Però també suposa un veritable repte en relació a les feines que la tecnologia destruirà en els propers anys. En pocs anys, en el sector del transport privat de passatgers hem passat del taxista tradicional (que coneixia a la perfecció la ciutat per la que conduia) a les plataformes tecnològiques de "car sharing" i "low cost taxi" i estem a punt d'entrar a l'era del taxi sense conductor.

Llegia fa poc que més de la meitat de feines que es faran d'aquí a deu anys encara no estàn inventades, però moltes de les que desapareixeran en els propers deu anys estàn perfecament identificades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada