dijous, 12 de gener del 2017

Inici d'any 2017 accelerat

Primera entrada del blog de  2017. L'any comença amb una acceleració inusitada. Acabo d'aterrar de Frankfurt on cada any el mes de gener es celebra la fira "Heimtextil" (Textil de la llar), que marca tendències de com serà l'any al sector. Detecto una preocupació per la cotització de l'euro, per la pujada de les matèries primes però un optimisme netament superior en termes d'expectatives del que es vivia a la mateixa fira ara fa un any. Hi ha més optimisme, i més ganes d'invertir.

El sentiment és que només la pujada del preu de les matèries primes (en particular el petroli) i la presidència de Trump ho poden espatllar (però sembla un sentiment limitat i fins i tot descomptat en les expectatives).

Pel que fa al primer, sembla haver-hi un cert consens en una estabilització del preu del barril de petroli entre els 55 i els 60 dòlars per barril. Si això succeeix, l'any 2017 serà positiu, econòmicament parlant.

Pel que fa a Trump, la sensació és molt diferent. Un tipus que sense ser encara el nou president dels Estats Unitats ja "governa" a l'ombra via "Twiter" i rodes de premsa amenaçant les grans multinacionals automovilístiques sobre represàlies i conseqüències d'escollir Mèxic en comptes dels Estats Units per a fabricar cotxtes pel mercat dels USA ja diu molt sobre el vendaval que ens espera, si el Congrés i el Senat Nord-americans no són capaços de frenar-lo. La roda de premsa que va oferir ahir va ser una altra demostració de maneres: agressivitat, amenaces a la premsa, canvi sobtat d'opinió sobre Rússia i el seu  paper en la darrera campanya electoral, i canvi de discrus envers la Xina. Tot un poema.

És la deconstrucció de la política des de dins del sistema, una mena d'exercici de la post-veritat que ara està tant de moda: "la destrucció del sistema des de dins". I sembla justificar-ho afirmant: "M'heu escollit per tal que ho faci". De fet, una prova evident que la seva presidència serà complicada la ratifica el fet que no té cap mena de voluntat real d'abandonar la gestió dels seus negocis.

Malgrat que experts en ètica, tant republicans com demòcrates li han demanat explícitament que s'adhereixi a les normes de la "Oval Office" i que vengui els seus negocis o estableixi el que s'anomena un "Blind trust" (desentent-se'n completament), els seus representants afirmen que ni ho pot fer ni ho ferà. La seva representant acaba de dir, literalment, "President-elect Trump should not be expected to destroy the company he buit".

Amb una tan explícita demostració de parcialitat, ja està tot dit. Només ens quedarà pregar als Déus del Sentit Comú i invocar-los perquè es conjurin i facin que Congrés i Senat es vegi forçat a preparar ben aviat un "empeachment".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada