dissabte, 14 de gener del 2017

Franquisme sociològic

De vegades la capacitat de sorprendre'm penso que no se m'esgotarà mai. Tot i que sembla que ja ho haguem vist tot, la realitat és tossuda i no para de deixar-nos bocabadats (al menys a mi).

I aquesta tossuderia s'estesta en demostrar-nos constantment que la tan manida i exemplar transició democràtica va tenir molt de cortina de fum per a salvar els trastos de molts feixistes i ultradretans reconvertits (en la forma, no en el fons).

Del País Valencià hom en pot esperar de tots colors, precisament per la gran quantitat de residus post-franquistes que hi queden (molts dels quals militen al PP segurament perquè no deuen tenir alternativa). No debades a València hi ha l'arquebisbe Cañizares que diu misses per conmemorar la mort del dictador, o encara sense resoldre el cas de l'accident del metro de la ciutat, malgrat les evidències. També vull recordar a València un grup de feixistes va assassinar el jove Guillem Agulló i l'assassí campa lliure per aquelles terres després de passar quatre dies a la presó.

La darrera notícia en aquest sentit és que una jutgessa d'Alacant ha obligat el consistori a restituir de forma cautelar les plaques de carrers amb noms relacionats amb el franquisme fins que no es resolgui el cas.

L'Ajuntament d'Alacant va anunciar al Juliol de l'any passat que en compliment amb la "Llei de Memòria Històrica" canviaria el nom dels 46 carrers relacionats amb la Guerra Civil i el règim franquista. A principi de desembre, l’ajuntament va fer el primer canvi de nom.

No em sembla del tot estrany que el PP d'Alacant se senti còmode amb noms de carrers i avingudes com José Antonio Primo de Rivera, General Yagüe, o División Azul....ho porten a la sang, i difícilment se'ls farà canviar, ara bé, que tinguin la gosadia de presentar una demanda -quan saben que l'acabaran perdent precisament per l'existència de la llei esmentada- em sembla una fatxenderia sense nom.

Però que una jutgessa tingui la desvergonya d'ordenar la restitució cautelar de les plaques franquistes per una pura qüestió de procediment, em sembla directament de jutjat de guàrdia, i mai més ben dit.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada