dimarts, 17 de gener del 2017

Comptabilitat "Extra-comptable"

Cal reconèixer que alguns dels presumptes corruptes que estan essent jutjats actualment o ho seràn en un futur proper tenen una imaginació portentosa. Que si la "deixa" de l'avi Florenci (tragicomèdia Pujoliana), que si uns diners en metàl·lic  detrets de la llibreta de l'àvia amb demència senil (en "Barto"), que si un cotxe de luxe del que ningú no en sabia res (Ana Mato), que si uns allotjaments en hotels de cinc estrelles amb fons no justificats (una llista inacabable).....

La declaració judicial de Bárcenas en relació al cas Gürtel (hi ha una peça separada sobre els anomenats  "papers de Bàrcenas" - "Sé fuerte, Luis, se fuerte..."-) és, valgi la redundància, tota una declaració de principis sobre la corrupció organitzada (o tolerada de forma manifesta) des de les més altes instàncies del Govern i sobre les incongruències que es generen conforme la investigació avança.

Com escrivia Ernesto Ekaizer la setmana passada, el govern Rajoy ha volgut "contra-programar" la declaració de Luis Bárcenas fent comparèixer avui la nova estrella mediàtica de la política pepera, Maria Dolores de Cospedal a la comissió d'investigació del Congrés sobre l'accident de l'avió Yak 42, però ni així. Tots els mitjans, fins i tot els de "La Caverna" dediquen un espai molt ample a Bárcenas. 

De totas les frases que han transcendit -cal recordar que la prudència de la que ara fa gala pot tenir el seu origen en els 15 mesos que ja ha passat a la presó- la més divertida de totes és la de la "comptabilitat extra-comptable". Que és com dir la carretera sense carretera, el sostre sense sostre o el bosc sense arbres. Vaja, un dels millors oxímorons que he sentit en molt de temps. 

La comptabilitat extra-comptable és, una vegada més, un clar reconeixement que el PP, com a partit de govern va disposar d'una caixa B fins l'any 2009 com a mínim, és a dir, fins fa quatre dies. Òbviament, per evitar més amenaces que les que pengen sobre el seu cap no pot fer anar més el ventilador, però tampoc no es pot desdir de tot el que ja ha dit respecte la comptabilitat B. Alega que estava conformada per "donatius" (d'empresaris, és clar...) sense cap "caràcter finalista". També òbviament ha dit que qui s'encarregava de les donacions era l'ex-tresorer Álvaro Lapuerta (que no pot declarar per demència senil...). 

Tot plegat és molt complicat de gestionar des d'un punt de vista judicial (no m'agradaria estar a la pell dels jutges). Si la justícia acaba condemnant Bárcenas a 42 anys de presó (com demana la fiscalia), tinc molta curiositat antropològica per a saber com se'n sortirà Mariano Rajoy, que tot i negar saber-ne res (una mentida que fa feredat perquè fins i tot ell sap que tothom sap que és mentida), n'es còmplice necessari, per acció o per omissió, però còmplice en definitiva.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada